Parmigiana vegán változatban sült padlizsánnal, növényi sajttal és paradicsomszósszal rétegezve

Parmigiana vegán változatban

A parmigiana vegán változata tökéletesen ötvözi az olasz hagyományokat és a modern növényi alapú étrend követelményeit. Ez a recept lehetőséget ad arra, hogy az étel laktató és ízgazdag maradjon anélkül, hogy állati eredetű összetevőket tartalmazna. A padlizsán hagyományosan is kulcsszereplő, de a sajt szerepét jól megválasztott vegán alternatívák is képesek betölteni, különösen akkor, ha jól olvadó fajtát választunk. A paradicsomszósz mély ízei és a grillezett padlizsán textúrája remekül harmonizál a növényi sajt krémességével. Technikai tanács: ne tegyél túl sok szószt a rétegek közé, mert a vegán sajt nem köt úgy, mint a tejtermék – így jobban megtartja formáját. Ez az étel tökéletes hétvégi főételként, vendégváró fogásként, de akár ebéd előkészítésként is. Képzeld el, ahogy a frissen sült vegán parmigiana illata betölti a konyhát – meleg, otthonos és tápláló.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra 5 perc
980 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
800 g Padlizsán
500 ml Paradicsompassata
150 g Vegan sajt (reszelhető típus)
1 db Vöröshagyma
2 db Fokhagyma
10 db Friss bazsalikom
50 ml Extra szűz olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A padlizsánt mosd meg, szeleteld 0,5 cm vastag karikákra, sózd be, és tedd szűrőbe 30 percre. Ezután töröld szárazra papírtörlővel.

    A sózás segít kivonni a padlizsán keserű levét, így kellemesebb lesz az íze és állaga is.

    2

    A padlizsánszeleteket kevés olívaolajjal süsd meg grillserpenyőben vagy sütőben, amíg enyhén megpirulnak.

    Grillezés helyett sütőben sütve is készíthető egyszerre több szelet.

    3

    A vöröshagymát és fokhagymát aprítsd fel, olívaolajon pirítsd meg, majd add hozzá a paradicsompassatát. Sózd, borsozd, és főzd kb. 15 percig, végül keverd bele az aprított bazsalikomot.

    A szósz akkor jó, ha sűrű, de még folyós – ne főzd túl, mert akkor túlságosan besűrűsödhet.

    4

    Egy hőálló tál aljára kanalazz kevés paradicsomszószt, majd rétegezd a sült padlizsánt, szószt, és reszelt vegán sajtot. Ezt ismételd, míg el nem fogynak az alapanyagok.

    A vegán sajt gyakran kevésbé olvad – válassz jól olvadó fajtát, például kókuszolaj alapút.

    5

    Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30–35 percig, míg a sajt kissé megolvad és a teteje pirulni kezd.

    Az utolsó 5 percben grillfokozaton piríthatod a tetejét, hogy ropogósabb legyen.

    6

    A sütés után hagyd pihenni legalább 15 percig, hogy szeleteléskor ne essen szét.

    Másnapra még jobban összeérnek az ízek – remek előre elkészíthető fogás.