Pathiri rizslepény tálalva

Pathiri - Indiai rizslepény

A Pathiri egy hagyományos dél-indiai rizslepény, amely főként Kerala és Tamil Nadu régióiban népszerű. A rizslisztből készült lepény könnyed és gluténmentes alternatívája a búzalisztből készült kenyereknek. Leggyakrabban fűszeres curryk vagy kókusztejes szószok mellé tálalják. A készítése rendkívül egyszerű, és egy kis gyakorlással tökéletesen puha és vékony lepényeket süthetünk, amelyek szinte elolvadnak a szájban.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 g Rizsliszt
300 ml Víz
5 g
10 ml Kókuszolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Forrald fel a vizet egy közepes lábosban, majd adj hozzá egy csipet sót és a kókuszolajat.

    A kókuszolaj segít, hogy a lepények puhák maradjanak. Ne hagyd, hogy a víz nagyon forrjon, elég, ha gyöngyözik.

    2

    Amint a víz felforr, öntsd bele a rizslisztet, és keverd gyors mozdulatokkal, hogy ne maradjanak csomók benne.

    A legfontosabb, hogy gyorsan és alaposan keverd el a lisztet, hogy elkerüld a csomókat. Használj fakanalat vagy spatulát a keveréshez.

    3

    Vedd le a tűzről, fedd le, és hagyd pihenni 5 percig, hogy a liszt megszívja magát a nedvességgel.

    A pihentetés elengedhetetlen, hogy a tészta könnyen formázható legyen. Ne hagyd tovább pihenni, mert kiszáradhat.

    4

    Miután kissé kihűlt, kezdd el kézzel gyúrni a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha túl száraznak érzed, adj hozzá egy kis meleg vizet.

    A tészta akkor jó, ha nem ragad és könnyen formázható. A meleg vizet apránként adagold, nehogy túl lágy legyen a tészta.

    5

    Oszd a tésztát kis golyókra (kb. 30 g-os adagokra), majd nyújtsd ki őket vékony, kb. 2 mm vastag lepényekké.

    Lisztezd be a felületet, hogy a tészta ne ragadjon le nyújtás közben. Használhatsz sodrófát vagy akár a kezedet is a nyújtáshoz.

    6

    Melegíts fel egy száraz serpenyőt közepes hőfokon, és süsd a lepényeket egyenként 30-40 másodpercig mindkét oldalon, amíg enyhén felpuffadnak és aranybarna foltok jelennek meg rajtuk.

    A serpenyő legyen elég forró, de ne égesd meg a lepényeket. Ha túl hamar barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot. Figyeld a lepényeket, és fordítsd meg őket, amint kezdenek felpuffadni.

    7

    Vedd ki a serpenyőből, és helyezd egy tiszta konyharuhába, hogy melegen és puhán tartsd őket tálalásig.

    A konyharuha segít megőrizni a lepények puhaságát. Tálalhatod őket curryvel, zöldségekkel vagy húsételekkel.