Pempek udang (rákos golyó) sós karamellával tálalva

Pempek udang (rákkal)

A Pempek Udang egy klasszikus indonéz étel, amely gyakran megtalálható az utcai árusok kínálatában. A rákos golyók ropogósak kívül, míg belül puhák és gazdagok. Az étel különlegessége a sós karamellás öntet, amely egyedülálló ízkombinációval gazdagítja a tálat. A pempeket frissen, melegen fogyasztják, és tökéletes kiegészítője lehet egy indonéz vacsorának vagy egy családi összejövetelnek. Az étel elkészítése egyszerű, de mégis nagyszerű ízélményt biztosít.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Rák (hámozott)
150 g Tápiókaliszt
100 g Rizsliszt
1 db Tojás
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
0.5 tk.
0.5 tk. Bors
500 ml Olaj (fritőzhöz)
200 ml Víz
50 g Pálma cukor
2 ek. Tamari szója szósz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A rákot pürésítsd vagy apróra vágd fel, majd tedd félre.

    Ha nem szeretnéd teljesen pürésíteni a rákot, hagyhatod darabosra is, hogy textúrája megmaradjon.

    2

    A hagymát és fokhagymát hámozd meg és aprítsd finomra. Egy serpenyőben egy evőkanál olajon pirítsd meg a hagymát és fokhagymát, amíg üvegesek nem lesznek.

    A fokhagymát ne pirítsd túl, mert megéghet, és keserű ízt adhat az ételnek.

    3

    Egy nagy tálban keverd össze a pürésített rákot, a tápiókalisztet, rizslisztet, tojást, sót, borsot és a pirított hagymát. Adj hozzá vizet apránként, hogy sima, lágy tésztát kapj.

    Ne add hozzá az összes vizet egyszerre, hanem fokozatosan, hogy a tészta állaga könnyen alakítható legyen.

    4

    Formálj kis gombócokat a tésztából, és forgasd meg őket a rizslisztben, hogy ne ragadjanak össze.

    Ha a tészta túl ragacsos, egy kevés rizsliszt segíthet, hogy könnyebben formázható legyen.

    5

    A fritőzben vagy egy nagy serpenyőben forrósíts fel bőséges olajat. A rákos golyókat kis adagokban süsd ki, amíg aranybarnák nem lesznek.

    A fritőz hőmérséklete körülbelül 170-180°C legyen, hogy a golyók ne süljenek túl gyorsan kívül, miközben belül nyers maradnak.

    6

    Miután a pempekek megsültek, szedd ki őket az olajból, és tedd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.

    A papírtörlő segít abban, hogy a pempekek ne legyenek túl zsírosak.

    7

    A sós karamellához olvaszd fel a pálmacukrot egy kis vízzel, add hozzá a tamari szójaszószt, és főzd össze, amíg egy szirupos állagot nem kapsz.

    A karamell szirupot folyamatosan keverd, hogy ne égjen le.

    8

    A sült pempeket locsold meg a sós karamellával, és tálald melegen.

    A sós karamell és a pempek textúrája tökéletes egyensúlyt alkot, ne hagyd ki a karamell öntetet!