Egy közepes méretű lábosban forrald fel a vizet a vajjal, a sóval és a cukorral, amíg a vaj teljesen fel nem olvad.
Fontos, hogy a vaj teljesen felolvadjon, mielőtt a lisztet hozzáadod, különben csomós lehet a tészta.
Amikor a keverék forrni kezd, vedd le a tűzről, és egyszerre add hozzá a lisztet. Keverd gyorsan egy fakanállal, amíg a tészta elválik az edény falától.
Fontos, hogy a lisztet egyszerre add hozzá és gyorsan keverd, különben csomós lesz a tészta.
Hagyd a tésztát kissé hűlni, majd egyesével add hozzá a tojásokat, mindegyiket alaposan beledolgozva, hogy egy sima, fényes tésztát kapj.
A tészta ne legyen túl forró, amikor a tojásokat hozzáadod, különben a tojás megsülhet. A tojásokat egyesével add hozzá és alaposan keverd el, mielőtt a következőt hozzáadnád.
Egy mély serpenyőben vagy lábasban hevítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Ha egy kis adag tészta lassan sül benne, az olaj megfelelő hőmérsékletű.
Az olaj hőmérsékletének pontosnak kell lennie. Ha túl alacsony, a fánkok megszívják magukat olajjal. Ha túl magas, kívül gyorsan megégnek, belül pedig nyersek maradnak.
Egy teáskanállal adagolj kis tésztagombócokat az olajba. Süss egyszerre 5-6 darabot, hogy az olaj hőmérséklete ne csökkenjen túl gyorsan.
A tésztát először egy pohár vízbe mártott kanállal szaggasd, így könnyebben lecsúszik a tészta az olajba.
Süsd a fánkokat aranybarnára, kb. 4-5 perc alatt, közben időnként forgasd meg őket, hogy egyenletesen piruljanak.
Ne süsd túl forró olajban, mert kívül hamar megégnek, belül pedig nyers maradnak. Ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.
Szedd ki a megsült fánkokat papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felitassa.
A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így a fánkok kevésbé lesznek zsírosak.
Még melegen szórd meg porcukorral, és tálald frissen. Frissen a legfinomabb!
A meleg fánkokra jobban tapad a porcukor. Ha szeretnéd, fahéjas porcukorral is megszórhatod.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.