Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót. Fontos, hogy a só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert gátolhatja az élesztő hatását.
A száraz hozzávalókat alaposan keverd össze, mielőtt a nedves hozzávalókat hozzáadnád.
Öntsd hozzá a meleg vizet és a pezsgőt, majd keverd össze fakanállal, amíg a tészta összeáll. Ha már formázható, kezdd el kézzel dagasztani kb. 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.
A víz ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától.
Fedd le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tészta keléséhez ideális hely a sütő, alacsony hőfokon (kb. 30-40°C), vagy egy meleg radiátor közelében.
Aprítsd fel az epret kisebb darabokra, majd óvatosan dolgozd bele a megkelt tésztába. Ügyelj arra, hogy ne nyomd össze túlságosan, hogy ne áztassa el a tésztát.
Az epret érdemes lisztbe forgatni, mielőtt a tésztába kevernéd, így kevésbé áztatja el azt.
Oszd a tésztát 8 egyenlő részre, és formázz belőlük gombócokat. Az ujjaddal készíts lyukat a közepükbe, és finoman húzd szét, hogy bagel formát kapj.
A gombócokat érdemes letakarni, amíg a többit formázod, hogy ne száradjanak ki.
Egy nagy lábasban forralj vizet, majd csökkentsd a hőfokot. Egyesével főzd a bagel-eket 30 másodpercig mindkét oldalukon, majd tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.
A főzővízbe tehetsz egy kis mézet, hogy szebb színt kapjanak a bagel-ek.
A tojást keverd össze a tejjel, és kend meg a bagel-ek tetejét. Ez segít, hogy szép aranybarnára süljenek.
A tojásos kenés helyett használhatsz csak tojássárgáját is, az még szebb színt ad.
Előmelegített sütőben süsd 200°C-on 20-25 percig, amíg aranybarnára pirulnak.
A sütési idő függ a sütőtől, figyelj oda, hogy ne égjenek meg. Ha szeretnéd, a sütés felénél megforgathatod őket.
Hagyd kihűlni, majd tálald frissen, egy kevés mézzel megcsorgatva és néhány extra eperdarabbal díszítve.
A bagel-eket frissen a legfinomabbak, de légmentesen záródó dobozban 1-2 napig elállnak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.