Piccata al limone tálalva

Piccata al limone (csirke citromos mártásban)

A Piccata al limone egy klasszikus olasz étel, amely Észak-Olaszországban vált igazán népszerűvé. A citrom frissítő íze és a kapribogyó sós karaktere tökéletesen kiegészíti a csirkemell lágyságát. Ezt a fogást gyakran készítik ünnepi vacsorákhoz vagy családi összejövetelekre, hiszen egyszerűen elkészíthető, mégis elegáns és ízletes. A recept a mediterrán konyha alapvető ízeit és technikáit ötvözi, ami miatt világszerte kedvelt.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Csirkemell filé
50 g Liszt
50 g Vaj
30 ml Olívaolaj
60 ml Friss citromlé
100 ml Fehérbor
150 ml Csirkealaplé
20 g Kapribogyó
10 g Friss petrezselyem
1 tk.
1 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Vágd a csirkemell filéket vékony szeletekre. A szeleteket óvatosan klopfold ki, hogy egyenletes vastagságúak legyenek.

    A csirkemellet könnyebb szeletelni, ha előtte 15-20 percre a fagyasztóba teszed.

    2

    Sózd és borsozd a csirkeszeleteket, majd forgasd meg a lisztben, hogy vékony réteg borítsa.

    A liszthez keverhetsz egy kevés fokhagymaport vagy paprikát is a még intenzívebb ízért.

    3

    Egy nagy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat és a vaj felét közepes lángon. Süsd meg a csirkeszeletek mindkét oldalát, amíg aranybarnák nem lesznek (2-3 perc oldalanként). Tedd félre a kész szeleteket.

    Ne tedd túl a serpenyőt, mert a csirke nem fog szépen pirulni. Inkább süsd több részletben.

    4

    Öntsd a fehérbort a serpenyőbe, és forrald fel, hogy az alkohol elpárologjon. Kapard fel a serpenyő alján lévő pörzsanyagokat, mert ezek adják a szósz ízét.

    Száraz fehérbort használj, például Sauvignon Blanc-t vagy Pinot Grigio-t. A pörzsanyagok felkaparása kulcsfontosságú a szósz ízéhez, ne hagyd ki!

    5

    Add hozzá a csirkealaplét, a citromlevet, és a kapribogyót. Főzd a szószt közepes lángon 5 percig, hogy kissé besűrűsödjön.

    A friss citromlé a legjobb, de ha nincs kéznél, használhatsz bolti citromlevet is. Kóstold meg a szószt, és ha szükséges, adj hozzá még egy kis citromlevet.

    6

    Helyezd vissza a csirkeszeleteket a serpenyőbe, és melegítsd át őket a szószban 2-3 perc alatt.

    Győződj meg róla, hogy a csirke teljesen átmelegedett, mielőtt tálalod.

    7

    Végül add hozzá a maradék vajat, és keverd addig, amíg a szósz sima és fényes lesz. Szórd meg friss aprított petrezselyemmel.

    A hideg vaj hozzáadása a végén segít a szósznak selymes és fényes textúrát adni. Ne hagyd ki a friss petrezselymet, mert sokat dob az ízén.

    8

    Tálald forrón, friss citromszeletekkel díszítve. Kínálj mellé tésztát vagy párolt zöldségeket.

    A piccata al limone remekül passzol spagettihez vagy linguine tésztához. A párolt spárga vagy brokkoli is kiváló köret lehet.