Pierogi almával, édes almás töltelékkel tálalva

Pierogi almával

A pierogi az egyik legismertebb lengyel tésztaétel, melyet különféle töltelékekkel készítenek. Az almás verzió egy édesebb változat, amely nemcsak desszertként, de egy könnyű ebédként is megállja a helyét. A fahéjas alma töltelék különleges, meleg ízvilágot ad, amitől ez a fogás különösen kedvelt az őszi-téli időszakban. A lengyel háziasszonyok gyakran készítik családi ünnepekre, mert egyszerre tradicionális és különleges. Tipp: Érdemes egy kevés citromhéjat is reszelni az almás töltelékhez, hogy frissebb, savanykásabb legyen az összhatás.

Előkészület 45 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 1 óra
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
200 ml Víz
1 db Tojás
1 tk.
1 ek. Olaj
400 g Alma
50 g Cukor
1 tk. Fahéj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a tojást, sót és az olajat. A vizet fokozatosan adagold hozzá, miközben folyamatosan kevergeted a tésztát, amíg rugalmas állagot nem kapsz.

    Ha a tészta túl száraz, adj hozzá még egy kevés vizet, hogy könnyen formázható legyen.

    2

    A tésztát gyúrd simára, majd pihentesd 30 percig letakarva, hogy könnyebben tudj vele dolgozni.

    A pihentetés során a glutén szerkezete lazul, így a tészta nem fog elszakadni formázás közben.

    3

    Közben készítsd el a tölteléket: az almát hámozd meg, magozd ki, és vágd apró kockákra. Szórd meg cukorral és fahéjjal, majd alaposan keverd össze.

    Használj savanykásabb almát (pl. Granny Smith), mert az jobban megőrzi az állagát főzés közben.

    4

    A pihentetett tésztát nyújtsd ki vékonyra, majd szaggass belőle kerek formákat. Minden kör közepére tegyél egy teáskanál almás tölteléket, majd hajtsd félbe és a széleket jól nyomkodd le.

    Használhatsz villát a szélek díszítéséhez és jobb zárásához.

    5

    A pierogikat forrásban lévő sós vízben főzd 4-5 percig, amíg felúsznak a víz felszínére.

    Ne zsúfold túl a lábast, így elkerülheted, hogy a pierogik összeragadjanak.

    6

    Miután megfőttek, szedd ki őket óvatosan szűrőkanállal, és tálald melegen akár egy kevés olvasztott vajjal meglocsolva.

    Egy kis porcukorral megszórva is nagyon finom tálaláskor.