Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.
A keléshez ideális hely a meleg, huzatmentes környezet. A sütőt alacsony hőfokra (kb. 30-40°C) is beállíthatod a gyorsabb kelés érdekében.
A füstölt kolbászt vágd vékony karikákra, az erős paprikát apró darabokra, és reszeld le a mozzarellát.
A hozzávalókat előre készítsd el, hogy a töltelék összeállítása gyors és egyszerű legyen.
Egy serpenyőben kevés olívaolajon pirítsd meg a fokhagymát, a kolbászt és az erős paprikát közepes lángon 3-4 percig.
Ne pirítsd túl a fokhagymát, mert megég és keserű lesz.
Öntsd hozzá a paradicsomszószt, add hozzá a füstölt pirospaprikát, az oregánót, a chili pelyhet és a fekete borsot. Főzd további 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.
A fűszerezésnél bátran kísérletezz, ízlésednek megfelelően adagold a hozzávalókat.
A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.
Lisztezett felületen nyújtsd a tésztát, hogy ne ragadjon le.
A tészta egyik felére kanalazz a fűszeres kolbászos töltelékből, majd szórd rá a reszelt mozzarellát és parmezánt. Hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.
A széleket villával is lenyomkodhatod, hogy biztosan zárjanak.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.
A tojás helyett tejjel is megkenheted a tetejét.
Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Figyeld a sütőt, mert a sütési idő sütőnként változhat.
Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.
A pihentetés segít, hogy a töltelék kissé megszilárduljon és ne égessen.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.