Pikáns calzone aranybarnára sütve

Pikáns Calzone

A pikáns calzone egy igazi különleges, karakteres változata a klasszikus olasz töltött pizzának. A füstölt kolbász, az erős paprika és a fűszeres paradicsomszósz tökéletes harmóniában egyesül a sajttal, egy igazán pikáns élményt nyújtva. Ez a calzone ideális választás egy különleges vacsorára vagy egy baráti összejövetelre, ahol az ízek kedvelői biztosan imádni fogják.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 50 perc
1350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
500 g Liszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Langyos víz
30 ml Olívaolaj
10 g
150 g Füstölt kolbász
1 db Erős paprika
200 ml Paradicsomszósz
200 g Mozzarella sajt
50 g Parmezán sajt
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Füstölt pirospaprika
1 tk. Oregánó
1 tk. Fekete bors
1 tk. Chilipehely
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású.

    2

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.

    A keléshez ideális hely a meleg, huzatmentes környezet. A sütőt alacsony hőfokra (kb. 30-40°C) is beállíthatod a gyorsabb kelés érdekében.

    3

    A füstölt kolbászt vágd vékony karikákra, az erős paprikát apró darabokra, és reszeld le a mozzarellát.

    A hozzávalókat előre készítsd el, hogy a töltelék összeállítása gyors és egyszerű legyen.

    4

    Egy serpenyőben kevés olívaolajon pirítsd meg a fokhagymát, a kolbászt és az erős paprikát közepes lángon 3-4 percig.

    Ne pirítsd túl a fokhagymát, mert megég és keserű lesz.

    5

    Öntsd hozzá a paradicsomszószt, add hozzá a füstölt pirospaprikát, az oregánót, a chili pelyhet és a fekete borsot. Főzd további 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A fűszerezésnél bátran kísérletezz, ízlésednek megfelelően adagold a hozzávalókat.

    6

    A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.

    Lisztezett felületen nyújtsd a tésztát, hogy ne ragadjon le.

    7

    A tészta egyik felére kanalazz a fűszeres kolbászos töltelékből, majd szórd rá a reszelt mozzarellát és parmezánt. Hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.

    A széleket villával is lenyomkodhatod, hogy biztosan zárjanak.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.

    A tojás helyett tejjel is megkenheted a tetejét.

    9

    Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.

    Figyeld a sütőt, mert a sütési idő sütőnként változhat.

    10

    Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.

    A pihentetés segít, hogy a töltelék kissé megszilárduljon és ne égessen.