Pirított kelbimbós bao bun tálalva

Pirított kelbimbós bao bun

A bao bun eredetileg Kína gasztronómiai öröksége, amelyet a világ minden táján különféle töltelékekkel újraértelmeznek. Ez a pirított kelbimbóval töltött változat egy egészséges és modern vegetáriánus alternatíva, amely az ázsiai ízeket ötvözi a nyugati konyha kreativitásával. A kelbimbó enyhén karamellizált, ropogós külseje és lágy belseje tökéletesen harmonizál a gőzölt bao puha textúrájával. Ahogy a fokhagymás szójaszósz és a piruló kelbimbó illata megtölti a konyhát, azonnal felidézi a családi vacsorák hangulatát, amikor együtt főzünk és nevetünk. Minden egyes bao bun egy apró örömfalat, ami nemcsak laktató, hanem ízletes is. A recept titka a serpenyő megfelelő hőfokán és a gőzölés idején múlik – ha ezekre figyelsz, biztos sikerre számíthatsz. Tökéletes előétel vagy könnyű főétel lehet hétköznapokra és vendégvárásra is.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 30 perc
620 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
4 db Bao bun
300 g Kelbimbó
1 gerezd Fokhagyma
2 ek. Szójaszósz
1 ek. Szezámolaj
1 ek. Olívaolaj
1 csipet
1 csipet Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A kelbimbót tisztítsd meg: vágd le a torzsájukat, távolítsd el a külső leveleket, majd vágd őket félbe. Ez segít abban, hogy egyenletesen piruljanak és gyorsabban átsüljenek.

    A kelbimbó torzsájának kivágásával megelőzheted, hogy keserű legyen.

    2

    Hevíts fel egy serpenyőt közepes lángon, adj hozzá olívaolajat, majd tedd bele a félbevágott kelbimbókat a vágott felükkel lefelé. Pirítsd őket 6-8 percig, amíg szépen megpirulnak és karamellizálódnak.

    Ne mozgassuk a kelbimbókat, amíg nem pirultak meg rendesen, így szép színt kapnak.

    3

    Amikor a kelbimbó megpirult, adj hozzá egy apróra vágott gerezd fokhagymát, majd öntsd rá a szójaszószt és a szezámolajat. Keverd össze, és pirítsd további 2-3 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.

    A fokhagymát a végén add hozzá, hogy ne égjen meg. A szójaszósz és a szezámolaj umami ízt ad a kelbimbónak.

    4

    Közben készítsd el a bao bunokat: gőzöld meg őket egy bambusz- vagy fém gőzölőben kb. 5 percig, amíg puhák és áthevültek lesznek. Tipp: a gőzölés során használj sütőpapírt, hogy ne ragadjanak le!

    Ha nincs gőzölőd, egy szűrőt is használhatsz, amit egy lábasra helyezel, amiben forr a víz. A lényeg, hogy a zsemlék ne érjenek a vízhez.

    5

    Ha minden elkészült, óvatosan nyisd szét a bao bunokat, és töltsd meg őket a pirított kelbimbóval. Ügyelj arra, hogy a töltelék ne legyen túl forró, így könnyebb kezelni és nem áztatja el a tésztát.

    A bao bunokat ne töltsd túl, hogy könnyen lehessen őket enni.

    6

    Tálald a bao bunokat azonnal, frissen. Tipp: ha extra ropogós hatást szeretnél, pár percig serpenyőben is átpiríthatod a betöltött zsemléket, de így is tökéletesek!

    Kínálhatsz hozzájuk sriracha majonézt vagy más mártogatóst.