Pirított szezámos rizs tálalva

Pirított szezámos rizs

A pirított szezámos rizs egy klasszikus ázsiai ihletésű fogás, amelyet a japán és kínai konyha egyaránt előszeretettel használ. A szezámolaj különleges, diós aromája és a szójaszósz gazdag íze tökéletes kombinációt alkot a puha, pergős jázmin rizzsel. Ez az étel kiválóan illik sült húsokhoz, zöldséges ételekhez vagy akár önálló fogásként is megállja a helyét. Ha még karakteresebb ízt szeretnél, adj hozzá egy kevés fokhagymát vagy csípős chili pelyhet. Egyszerű, gyors és garantáltan finom!

Előkészület 5 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 25 perc
290 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Jázmin rizs
400 ml Víz
1 ek. Szezámolaj
2 ek. Pirított szezámmag
1 tk.
2 szál Friss újhagyma
1 ek. Szójaszósz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Öblítsd át a jázmin rizst hideg vízben 2-3 alkalommal, amíg a víz tiszta nem lesz. Ez segít eltávolítani a felesleges keményítőt, így a rizs pergősebb lesz.

    Ne hagyd ázni a rizst, csak öblítsd át, különben túl sok vizet szív magába.

    2

    Egy közepes lábosba öntsd a vizet, adj hozzá egy csipet sót, és forrald fel.

    A só segít kiemelni a rizs ízét. Használj szűrt vizet a legjobb eredmény érdekében.

    3

    Amikor a víz forr, add hozzá a leöblített rizst. Keverd meg egyszer, majd csökkentsd a hőfokot alacsonyra, és fedd le a lábost.

    A rizs hozzáadása után csak egyszer keverd meg, különben a keményítő jobban kioldódik.

    4

    Főzd a rizst fedő alatt 12-15 percig, amíg az összes víz felszívódik. Ne kevergesd közben!

    Fontos, hogy a fedőt ne emeld fel főzés közben, mert a gőz elillanásával a rizs nem fog egyenletesen megfőni.

    5

    Amikor a rizs elkészült, vedd le a tűzről, és hagyd állni fedő alatt még 5 percig, hogy tökéletes állagú legyen.

    Ez az állási idő segít, hogy a rizs teljesen felszívja a maradék vizet és pergősebb legyen.

    6

    Egy nagy serpenyőben hevítsd fel a szezámolajat közepes lángon, majd add hozzá az apróra vágott újhagymát és pirítsd 1-2 percig.

    Ne hevítsd túl a szezámolajat, mert könnyen megéghet és keserű ízt adhat.

    7

    Öntsd a főtt rizst a serpenyőbe, és keverd el alaposan az újhagymával és a szezámolajjal. Pirítsd 2-3 percig folyamatos kevergetés mellett.

    Óvatosan keverd a rizst, hogy ne törjön össze.

    8

    Adj hozzá szójaszószt, és keverd el alaposan, hogy minden szem rizs átvegye az ízét.

    A szójaszószt ízlés szerint adagold. Ha szereted a sósabb ízeket, tegyél többet.

    9

    Szórd meg a pirított szezámmaggal, majd melegen tálald köretként vagy önálló fogásként.

    A szezámmagot előzőleg száraz serpenyőben pirítsd meg, hogy intenzívebb legyen az íze.