Pista kulfi, finom pisztáciás desszert, rózsavízzel és friss pisztáciával díszítve

Pista kulfi

A kulfi egy tradicionális indiai fagyasztott édesség, amelyet tej, cukor, pisztácia és egyéb fűszerek felhasználásával készítenek. A pistáciás változata különösen népszerű, és az indiai konyha egyik legismertebb desszertje. A kulfi hűsítő és krémes textúrája miatt ideális választás forró nyári napokon. Az ízletes pisztácia és a rózsavíz finom harmóniát alkot, miközben a fagyott édesség tökéletes lezárása egy étkezésnek.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 ml Tej
200 ml Tejszín
100 g Cukor
100 g Pisztácia
1 ek. Rózsavíz
2 db Zöld kardamom
1 tk. Tápiókakeményítő
20 g Pistáciás díszítéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A pisztáciát darabold fel apróra egy aprítógép segítségével, hogy kis darabkákra essen, de ne legyen teljesen por. A kardamomot is törjük meg egy mozsárban, hogy a magok kiszabaduljanak.

    Ha szeretnéd, a pisztáciát piríthatod egy kicsit, hogy még intenzívebb ízt kapjon.

    2

    A tejet és a tejszínt egy lábasba öntve kezd el melegíteni közepes lángon. Amikor kezd melegedni, add hozzá a cukrot, és keverd, amíg teljesen fel nem oldódik.

    A tej és tejszín keveréke fontos a kulfi krémes állagához. Ne hagyd, hogy a tej túl forró legyen, mert könnyen kifuthat.

    3

    Ezután add hozzá a felaprított pisztáciát, a törött kardamomot és a rózsavizet. Folyamatos keverés mellett főzd 10-15 percig, amíg a keverék kissé besűrűsödik.

    A rózsavíz finom, friss aromát ad a kulfinak, de csak egy kevés szükséges, hogy ne legyen túl erős az íze.

    4

    A tápiókakeményítőt keverd el egy kevés hideg vízben, majd öntsd a sűrűsödő keverékhez. Keverd folyamatosan, hogy elkerüld a csomókat.

    A tápiókakeményítő segít a kulfi állagának elérésében, hogy ne legyen túl lágy vagy folyós.

    5

    Miután a keverék kellően sűrűsödött, vedd le a tűzről, és hagyd egy kicsit hűlni. Ekkor ízesítheted még egy kis cukorral, ha szükséges.

    Ha túl sűrű lenne a kulfi alapja, egy kis tejet is hozzáadhatsz, hogy könnyedebb legyen.

    6

    Öntsd a kulfi alapot kis formákba, és tedd a mélyhűtőbe legalább 6 órára, hogy teljesen megdermedjen.

    A kulfi gyorsabban dermed, ha a formákat nem túl tele töltöd meg, és a mélyhűtőben egyenletesen fagyasztod.

    7

    Tálalás előtt vegyük ki a kulfit a formából. Ha szükséges, tartsd egy pillanatra meleg víz alatt a formát, hogy könnyebben kijöjjön belőle.

    A kulfit díszítheted még extra pisztáciával, hogy még ínycsiklandóbb legyen.