Pitha bengáli édesség tálalva

Pitha

A Pitha egy tradicionális bengáli édesség, amelyet különösen télen, a harvest fesztivál (Poush Parbon) idején készítenek. A rizsliszt alapú sütemény különböző formákban és töltelékekkel készülhet, de a legnépszerűbb változata jaggery-vel és kókuszreszelékkel van töltve. Bengáliában a családok generációról generációra örökítik át a Pitha készítésének hagyományát, és ünnepek alkalmával együtt készítik el ezt az ínycsiklandó édességet. Egy hideg estén vagy ünnepi reggelinél nincs is jobb, mint egy frissen gőzölt Pitha illata, amely betölti a konyhát. A tökéletes Pitha titka a megfelelő állagú rizslisztes tészta és a lassú gőzölés, amely biztosítja a puha, de mégis formázható állagot.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
280 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Rizsliszt
50 g Kókuszreszelék
100 g Jaggery (nádcukor)
200 ml Víz
1 tk. Kardamom
1 csipet
20 g Ghí vagy vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Forralj fel 100 ml vizet, és oldd fel benne a jaggery-t, amíg teljesen fel nem olvad.

    A jaggery helyett használhatsz barna cukrot vagy mézet is, de a jaggery jellegzetes ízt ad a Pitha-nak.

    2

    Egy külön tálban keverd össze a rizslisztet, a sót és a kardamomot.

    Ügyelj rá, hogy a rizsliszt finomra őrölt legyen, hogy a tészta sima legyen.

    3

    Öntsd a jaggery-szirupot a rizslisztes keverékhez, és gyúrj belőle puha tésztát.

    A szirupot lassan adagold, hogy a tészta ne legyen túl ragacsos. Ha mégis túl ragacsos, adj hozzá egy kevés rizslisztet.

    4

    Hagyd pihenni a tésztát 10-15 percig, hogy könnyebben formálható legyen.

    A pihentetés alatt takard le a tésztát egy nedves ruhával, hogy ne száradjon ki.

    5

    Oszd a tésztát kis adagokra, és formázz belőlük kerek vagy hosszúkás formákat.

    A kezedet enyhén olajozd be, hogy a tészta ne ragadjon.

    6

    Töltsd meg a belsejüket kókuszreszelékkel és egy kevés jaggery-vel, majd óvatosan zárd össze a tésztát.

    A töltelék mennyiségét ízlés szerint változtathatod. Ügyelj rá, hogy a tészta teljesen zárt legyen, hogy a töltelék ne folyjon ki a gőzölés során.

    7

    Gőzöljük a Pitha-t egy párolóban 10-15 percig, amíg megpuhul.

    A pároló aljára tegyél egy banánlevelet vagy sütőpapírt, hogy a Pitha ne ragadjon le.

    8

    Ha ropogósabb verziót szeretnél, süsd meg ghíben vagy vajban közepes lángon 2-3 percig oldalanként.

    A sütéshez használj tapadásmentes serpenyőt, hogy a Pitha ne égjen le.

    9

    Tálald melegen, egy kevés mézzel vagy tejjel meglocsolva.

    Kókusztejjel is finom!