Articsókás pizza mozzarellával és parmezánnal

Pizza al Carciofi (articsókával)

A Pizza al Carciofi az olasz konyha egyik ínycsiklandó fogása, amely az articsóka különleges ízével hódít. Az articsóka az olasz gasztronómiában nagy becsben tartott zöldség, amelyet gyakran használnak pizzákhoz, tésztákhoz és salátákhoz. A fekete olívabogyó és a fokhagyma tökéletes kiegészítői ennek a mediterrán fogásnak, míg a mozzarella és a parmezán sajt lágy, krémes textúrát biztosít. Ha szereted a különleges ízeket és az olasz konyhát, ezt a pizzát mindenképp ki kell próbálnod!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
970 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Meleg víz
30 ml Olívaolaj
1 tk.
200 ml Paradicsomszósz
200 g Mozzarella sajt
50 g Parmezán sajt
150 g Articsókaszív (konzerv vagy friss)
50 g Fekete olívabogyó
2 gerezd Fokhagyma
10 g Friss bazsalikom
1 tk. Oregánó
1 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót és a száraz élesztőt. Önts hozzá meleg vizet és olívaolajat, majd gyúrd össze, amíg rugalmas tésztát kapsz. Takard le, és hagyd kelni 1 órán át.

    Ha nincs száraz élesztőd, használhatsz friss élesztőt is. Ebben az esetben a friss élesztőt morzsold bele a lisztbe, és úgy keverd össze.

    2

    A megkelt tésztát nyújtsd ki egy vékony, kör alakú formára, majd helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire.

    A pizzatésztát kézzel is formázhatod, nem feltétlenül kell nyújtófát használni.

    3

    Kend meg a tésztát egyenletesen paradicsomszósszal, majd szórd meg reszelt mozzarellával.

    A mozzarella helyett használhatsz más, jól olvadó sajtot is, például scamorzát vagy provolonét.

    4

    A friss vagy konzerv articsókát vágd szeletekre, majd oszlasd el a pizza tetején.

    Ha friss articsókát használsz, előzőleg tisztítsd meg és főzd meg, mielőtt a pizzára tennéd.

    5

    Szórd meg fekete olívabogyóval, aprított fokhagymával, oregánóval és fekete borssal.

    A fekete olívabogyó helyett használhatsz zöld olívabogyót is, vagy a kettő keverékét.

    6

    Előmelegített sütőben, 220°C-on süsd 12-15 percig, amíg a tészta aranybarna lesz és a sajt megolvad.

    A sütő hőmérsékletétől függően a sütési idő változhat. Figyeld a pizzát, és vedd ki, amikor a tészta aranybarna és a sajt megolvadt.

    7

    A sütőből kivett pizzát friss bazsalikomlevelekkel díszítsd, majd szórd meg parmezánnal.

    A bazsalikomot csak a sütés után tedd a pizzára, mert a hő hatására elveszíti az ízét.

    8

    Szeleteld fel, és azonnal fogyasztható. Jó étvágyat!

    A forró pizza szeleteléséhez használj éles pizzavágót vagy kést, hogy a feltétek ne csússzanak le.