Pizza al Provola füstölt provola sajttal és friss bazsalikommal

Pizza al Provola

A Pizza al Provola az olasz sajtkedvelők egyik kedvence, amely a füstölt provola intenzív aromáját emeli ki. A provola sajt az olasz konyha egyik klasszikus alapanyaga, amely különösen jól harmonizál a paradicsomszósszal és a bazsalikommal. Egy hűvös estén, amikor egy igazán gazdag, füstös ízű pizzára vágysz, ez a recept tökéletes választás. A ropogós tészta, az olvadt provola sajt és az illatos bazsalikom kombinációja minden falatnál kirobbanó ízélményt nyújt. Ha még karakteresebb ízt szeretnél, próbáld ki egy kevés extra reszelt parmezánnal és egy csipet chilipehellyel megszórva!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
1300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
300 ml Langyos víz
25 g Friss élesztő
10 g
30 ml Olívaolaj
200 ml Paradicsomszósz
200 g Füstölt provola sajt
100 g Mozzarella sajt
1 tk. Friss bazsalikom
1 tk. Frissen őrölt fekete bors
1 tk. Friss oregánó

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet és az élesztőt, majd hagyd állni 5-10 percig, hogy az élesztő felfusson.

    A víz hőmérséklete legyen kézmeleg, kb. 30-35°C. Ha túl meleg, az élesztő elpusztul.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős keveréket és az olívaolajat. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas állagú nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet.

    A lisztet szitálva levegősebbé teheted, így a tészta is könnyebb lesz. A sót ne közvetlenül az élesztővel érintkeztesd, mert az gátolja a kelést.

    3

    Tedd a tésztát egy kiolajozott tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán át, amíg a duplájára nem nő.

    A tálat érdemes alaposan kiolajozni, hogy a tészta ne ragadjon le. A konyharuha legyen nedves, hogy a tészta ne száradjon ki.

    4

    Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. Nyújtsd ki a tésztát lisztezett felületen körülbelül fél cm vastagságúra, és helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

    A tésztát könnyebb nyújtani, ha a kelés után pár percig pihenteted.

    5

    Kend meg a tésztát paradicsomszósszal, majd szórd meg a reszelt mozzarellával.

    A paradicsomszósz legyen jó minőségű, és ne túl savanyú. A mozzarellát érdemes lecsepegtetni, hogy ne áztassa el a tésztát.

    6

    Vágd vékony szeletekre a füstölt provola sajtot, és helyezd a pizza tetejére egyenletesen elosztva.

    A provola sajtot érdemes közvetlenül a sütés előtt szeletelni, hogy ne száradjon ki.

    7

    Szórd meg friss bazsalikommal, oregánóval és frissen őrölt fekete borssal az intenzívebb ízhatás érdekében.

    A fűszereket ne spórold, mert azok adják a pizza igazi ízét.

    8

    Tedd a pizzát az előmelegített sütőbe, és süsd 15-20 percig, amíg a sajt megolvad és aranybarnára pirul, a tészta pedig ropogós lesz.

    A sütési idő függ a sütőtől, figyelj rá, hogy ne égjen meg a pizza.

    9

    Vedd ki a sütőből, hagyd hűlni néhány percig, majd tálald friss bazsalikomlevelekkel díszítve.

    A pizzát érdemes pizzavágóval szeletelni.