Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet és az élesztőt, majd hagyd állni 5-10 percig, hogy az élesztő felfusson.
A víz hőmérséklete legyen kézmeleg, kb. 30-35°C. Ha túl meleg, az élesztő elpusztul.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős keveréket és az olívaolajat. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas állagú nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet.
A lisztet szitálva levegősebbé teheted, így a tészta is könnyebb lesz. A sót ne közvetlenül az élesztővel érintkeztesd, mert az gátolja a kelést.
Tedd a tésztát egy kiolajozott tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán át, amíg a duplájára nem nő.
A tálat érdemes alaposan kiolajozni, hogy a tészta ne ragadjon le. A konyharuha legyen nedves, hogy a tészta ne száradjon ki.
Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. Nyújtsd ki a tésztát lisztezett felületen körülbelül fél cm vastagságúra, és helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
A tésztát könnyebb nyújtani, ha a kelés után pár percig pihenteted.
Kend meg a tésztát paradicsomszósszal, majd szórd meg a reszelt mozzarellával.
A paradicsomszósz legyen jó minőségű, és ne túl savanyú. A mozzarellát érdemes lecsepegtetni, hogy ne áztassa el a tésztát.
Vágd vékony szeletekre a füstölt provola sajtot, és helyezd a pizza tetejére egyenletesen elosztva.
A provola sajtot érdemes közvetlenül a sütés előtt szeletelni, hogy ne száradjon ki.
Szórd meg friss bazsalikommal, oregánóval és frissen őrölt fekete borssal az intenzívebb ízhatás érdekében.
A fűszereket ne spórold, mert azok adják a pizza igazi ízét.
Tedd a pizzát az előmelegített sütőbe, és süsd 15-20 percig, amíg a sajt megolvad és aranybarnára pirul, a tészta pedig ropogós lesz.
A sütési idő függ a sütőtől, figyelj rá, hogy ne égjen meg a pizza.
Vedd ki a sütőből, hagyd hűlni néhány percig, majd tálald friss bazsalikomlevelekkel díszítve.
A pizzát érdemes pizzavágóval szeletelni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.