Grillezett zöldséges pizza

Pizza alla Griglia (grillezett zöldségek)

A grillezett zöldséges pizza, vagyis a Pizza alla Griglia az olasz konyha egyik izgalmas változata, amely a friss zöldségek és a ropogós pizzatészta tökéletes harmóniáját kínálja. Az olasz vidéki háztartásokban gyakran készítenek ilyen pizzát a nyári hónapokban, amikor a grillen sült zöldségek adják az étel karakterét. A grillezett padlizsán, cukkini és paprika kellemes füstös ízt kölcsönöz a pizzának, amit a mozzarella krémessége és a friss bazsalikom aromája egészít ki. Ez a recept egy könnyed, mégis laktató ételt kínál, amely tökéletes választás egy baráti összejövetelhez vagy egy családi vacsorához.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 1 óra 30 perc
1700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Pizzaliszt
7 g Élesztő
300 ml Meleg víz
10 g
30 ml Olívaolaj
200 ml Paradicsomszósz
150 g Mozzarella
1 db Padlizsán
1 db Cukkini
1 db Piros kaliforniai paprika
10 g Friss bazsalikom
2 gerezd Fokhagyma
5 g Oregánó
2 g Frissen őrölt bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő az alapanyagokat: mérd ki a lisztet, az élesztőt, és a sót. Oldd fel az élesztőt a langyos vízben, és hagyd pihenni 5 percig, hogy felfusson.

    A víz hőmérséklete legyen langyos, ne túl forró, mert a forró víz elpusztítja az élesztőt.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet a sóval. Add hozzá az olívaolajat és a felfuttatott élesztőt. Kezdd el összedolgozni a tésztát, majd gyúrd simára, amíg rugalmas nem lesz.

    A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától és a felülete sima, rugalmas lesz. Ez a glutén megfelelő kialakulásához szükséges.

    3

    Fedd le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni legalább egy órán át meleg helyen, amíg a duplájára nő.

    A tészta keléséhez ideális a meleg, huzatmentes hely. A sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon (kb. 50°C), majd kikapcsolva ebben kelesztheted a tésztát.

    4

    Melegítsd elő a grillsütőt vagy a grillserpenyőt közepes hőfokra. Szeleteld fel a padlizsánt, cukkinit és kaliforniai paprikát.

    A zöldségeket egyenletes vastagságúra szeleteld, hogy egyenletesen süljenek meg.

    5

    Egy kevés olívaolajjal kend meg a zöldségeket, majd grillezd őket 3-4 percig mindkét oldalukon, amíg enyhén megpirulnak.

    Ne grillezd túl a zöldségeket, mert a sütőben még tovább fognak sülni a pizzán.

    6

    Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. Nyújtsd ki a pizzatésztát enyhén lisztezett felületen kb. fél centiméter vastagságúra.

    Ha pizzakövet használsz, azt is melegítsd elő a sütőben, így ropogósabb lesz a pizza alja.

    7

    Készítsd el a feltétet: aprítsd fel a fokhagymát és a bazsalikomot. Keverd össze a paradicsomszószt az oregánóval, a fokhagymával és egy kevés olívaolajjal.

    Használj minőségi paradicsomszószt a legjobb íz érdekében.

    8

    Kend meg a pizza tésztáját a paradicsomszósszal. Helyezd rá a grillezett zöldségeket, majd szórd meg mozzarellával.

    Ne tegyél túl sok feltétet a pizzára, mert az elnehezíti és megakadályozza, hogy a tészta megfelelően átsüljön.

    9

    Tedd a pizzát egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 12-15 percig, amíg a szélei aranybarnára pirulnak és a sajt megolvad.

    Ha a pizza széle túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    10

    Vedd ki a sütőből, szórd meg friss bazsalikommal és frissen őrölt borssal. Szeleteld és tálald forrón.

    A bazsalikomot csak a sütés után szórd a pizzára, hogy megőrizze frissességét és aromáját.