Frissen sĂŒlt fokhagymĂĄs pizza

Pizza all’Aglio (fokhagymás pizza)

A Pizza all’Aglio, vagyis a fokhagymĂĄs pizza, az olasz konyha egyik legegyszerƱbb Ă©s legĂ­zletesebb vĂĄltozata. Eredetileg a dĂ©l-olaszorszĂĄgi rĂ©giĂłkban kĂ©szĂŒlt, ahol a fokhagyma Ă©s az olĂ­vaolaj a mindennapi Ă©telek alapeleme volt. Ez a pizza tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs, ha egy gyors Ă©s Ă­zletes vacsorĂĄra vĂĄgysz, mivel nem tartalmaz bonyolult feltĂ©teket, mĂ©gis gazdag aromĂĄkkal rendelkezik. Az otthoni sĂŒtĂ©s sorĂĄn fontos, hogy a fokhagyma ne Ă©gjen meg, hanem enyhĂ©n karamellizĂĄlĂłdjon, Ă­gy az Ă­ze lĂĄgy Ă©s Ă©deskĂ©s marad. Egy pohĂĄr szĂĄraz fehĂ©rborral tĂĄlalva igazĂĄn kĂŒlönleges Ă©lmĂ©nyt nyĂșjt.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 1 Ăłra 30 perc
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 g Pizzaliszt
⭕ 7 g ÉlesztƑ
⭕ 300 ml Meleg víz
⭕ 10 g Só
⭕ 30 ml Olívaolaj
⭕ 6 gerezd Fokhagyma
⭕ 150 g Mozzarella
⭕ 50 g Parmezán
⭕ 10 g Friss petrezselyem
⭕ 5 g Oregánó
⭕ 2 g Frissen Ƒrölt bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    MĂ©rd ki az összetevƑket: a lisztet, Ă©lesztƑt, sĂłt Ă©s vizet. Az Ă©lesztƑt oldd fel langyos vĂ­zben, Ă©s hagyd pihenni 5 percig.

    A liszt minƑsĂ©ge befolyĂĄsolja a tĂ©szta ĂĄllagĂĄt. HasznĂĄlj pizzalisztet vagy magas glutĂ©ntartalmĂș lisztet a legjobb eredmĂ©nyĂ©rt.

    2

    Egy nagy tĂĄlban keverd össze a lisztet a sĂłval, majd add hozzĂĄ az olĂ­vaolajat Ă©s a felfuttatott Ă©lesztƑt. GyĂșrd a tĂ©sztĂĄt simĂĄra, amĂ­g rugalmas nem lesz.

    A tĂ©szta akkor jĂł, ha elvĂĄlik az edĂ©ny falĂĄtĂłl Ă©s rugalmas, nem ragad. Ha tĂșl szĂĄraz, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s vizet, ha tĂșl ragacsos, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s lisztet.

    3

    Fedd le a tĂ©sztĂĄt konyharuhĂĄval, Ă©s hagyd kelni 1 ĂłrĂĄn ĂĄt meleg helyen, amĂ­g a duplĂĄjĂĄra nƑ.

    A kelĂ©si idƑ fĂŒgg a hƑmĂ©rsĂ©klettƑl. Hidegebb helyen hosszabb idƑre van szĂŒksĂ©g. A lĂ©nyeg, hogy a tĂ©szta megduplĂĄzza a mĂ©retĂ©t.

    4

    MelegĂ­tsd elƑ a sĂŒtƑt 220°C-ra. NyĂșjtsd ki a pizzatĂ©sztĂĄt enyhĂ©n lisztezett felĂŒleten körĂŒlbelĂŒl fĂ©l centimĂ©ter vastagsĂĄgĂșra.

    A kinyĂșjtott tĂ©sztĂĄt Ăłvatosan helyezd a tepsire, nehogy elszakadjon. Ha szĂŒksĂ©ges, segĂ­ts magadon egy sodrĂłfĂĄval.

    5

    Pucold meg a fokhagymåt, majd aprítsd finomra vagy reszeld le. Keverd össze az olívaolajjal, az oregånóval és egy csipet sóval.

    A fokhagymåt ne pirítsd meg, mert keserƱ lesz. A legjobb, ha frissen kevered az olajjal és azonnal hasznålod.

    6

    Kend meg a pizza tésztåjåt a fokhagymås olívaolajjal, majd szórd meg reszelt mozzarellåval és parmezånnal.

    Ne spórold a fokhagymås olívaolajat, ez adja a pizza igazi ízét. A sajtot egyenletesen szórd el.

    7

    Helyezd a pizzĂĄt sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsire, majd sĂŒsd 12-15 percig, amĂ­g a szĂ©lei aranybarnĂĄra pirulnak, Ă©s a sajt megolvad.

    Ha a pizza alja nem sĂŒl ĂĄt elĂ©ggĂ©, helyezd a tepsit a sĂŒtƑ alsĂł rĂ©szĂ©be az utolsĂł pĂĄr percben.

    8

    Vedd ki a sĂŒtƑbƑl, szĂłrd meg friss petrezselyemmel Ă©s frissen Ƒrölt borssal. Szeleteld Ă©s tĂĄlald forrĂłn.

    A petrezselymet aprĂ­tsd finomra, Ă©s csak a sĂŒtĂ©s utĂĄn szĂłrd rĂĄ, hogy megƑrizze a szĂ­nĂ©t Ă©s az aromĂĄjĂĄt.