Plăcintă cseresznyével, friss tésztával és porcukorral tálalva

Plăcintă cseresznyével

A plăcintă cseresznyével egy hagyományos román desszert, amelyet a tavaszi és nyári hónapokban készítenek, amikor a cseresznye a legfrissebb. A pite egyszerű, de rendkívül ínycsiklandó, és a friss cseresznye édes íze tökéletesen kiegészíti a puha tésztát. A pite nemcsak egy finom desszert, hanem egy igazi családi élmény, amelyet mindenki szívesen fogyaszt egy csésze kávé vagy tea mellé.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 50 perc
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Cseresznye
500 g Hajtogatott tészta
100 g Cukor
1 ek. Citromlé
1 cs. Vaníliás cukor
1 ek. Liszt
1 db Tojás
2 ek. Vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A cseresznyét alaposan mosd meg, majd távolítsd el a csonthéjat, és vágd félbe vagy negyedeld őket.

    Ha szeretnéd, a cseresznyéket egy kicsit cukrozhatod, hogy édesebb legyen a töltelék.

    2

    A tésztát nyújtsd ki egy enyhén lisztezett felületen. Egy piteformát vajazz ki, majd helyezd bele a tésztát.

    Ha a tészta túl vastag, akkor nehezebb lesz a végén szép és ropogós réteget kapni, így ügyelj a megfelelő vastagságra.

    3

    A cseresznyéket tedd egy tálba, majd add hozzá a cukrot, citromlevet, vaníliás cukrot és a lisztet, és keverd jól össze.

    A liszt segít megkötni a gyümölcs nedvességét, így nem áztatja el a tésztát.

    4

    A cseresznyés keveréket öntsd a tésztára, majd hajtsd rá a tészta széleit a töltelékre.

    A tészta széleit óvatosan hajtsd fel, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben.

    5

    A tojást verd fel, és a tészta tetejét kend meg a felvert tojással, hogy szép fényt kapjon sütés után.

    A tojásos kenés segít a tészta szép, aranybarna színében, így ne hagyd ki ezt a lépést.

    6

    A formát tedd 180 °C-ra előmelegített sütőbe, és süsd 30-35 percig, amíg a tészta szép aranybarna nem lesz, és a cseresznye puhává válik.

    Ha a tészta teteje túl gyorsan pirul, takard le alufóliával, hogy ne égjen meg.

    7

    Miután a pite megsült, hagyd egy kicsit hűlni, majd szeleteld fel és tálald melegen, porcukorral megszórva.