Pljeskavica tálalva lepénykenyérrel

Pljeskavica (szerb darált húspogácsa)

A Pljeskavica egy hagyományos szerb étel, amely az egész Balkánon népszerű. Ez a darált húsból készült lapos pogácsa a régió egyik legismertebb street food fogása, amelyet gyakran lepénykenyérrel, lilahagymával és ajvárral tálalnak. Az étel története a vidéki Szerbiához nyúlik vissza, ahol egyszerű hozzávalókból készítették a falusi háztartások. Az idő múlásával a Pljeskavica a szerb konyha szimbólumává vált, és ma már éttermekben és grillpartikon egyaránt előszeretettel fogyasztják. Ez az étel tökéletes választás, ha valami egyszerű, mégis különleges fogásra vágysz.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Darált marhahús
500 g Darált sertéshús
1 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
2 tk.
1 tk. Fekete bors
1 tk. Pirospaprika
50 ml Szódavíz
30 ml Olaj (a sütéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a darált marhahúst és a darált sertéshúst. Fontos, hogy a hús ne legyen túl száraz, ezért válassz közepesen zsíros húsokat.

    Ha nincs darált sertéshúsod, használhatsz csak darált marhát is, de a sertéshús hozzáadása szaftosabbá teszi a pogácsát.

    2

    Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát nagyon finomra. Add hozzá a húskeverékhez.

    A hagymát reszelőn is lereszelheted, így még jobban eloszlik a húsban és nem lesznek benne nagy darabok.

    3

    Ízesítsd a keveréket sóval, borssal és pirospaprikával. Alaposan dolgozd össze az alapanyagokat, hogy a fűszerek egyenletesen eloszoljanak.

    Kóstold meg a nyers húst! Egy kis darabot süss ki serpenyőben, hogy ellenőrizd a fűszerezést és szükség esetén korrigálj.

    4

    Adj hozzá a szódavizet, ami segít a hús lazításában, és teszi a pogácsát puhábbá. Keverd jól össze.

    Ne tegyél túl sok szódavizet, mert a hús túl lágy lesz és nehéz lesz formázni. Fokozatosan adagold.

    5

    Formázz a keverékből nagyobb, lapos pogácsákat (kb. 1-2 cm vastagságúakat). A kezedet enyhén olajozd meg, hogy ne ragadjon rá a hús.

    A pogácsákat formázás után tedd hűtőbe legalább 30 percre. Ez segít, hogy jobban összeálljanak és ne essenek szét sütés közben.

    6

    Hevíts fel egy serpenyőt vagy grillt közepes-magas hőmérsékletre, majd kend meg egy kevés olajjal. Süsd a pogácsákat oldalanként 4-5 percig, amíg aranybarna és ropogós nem lesz kívül, belül pedig átsül.

    Ne forgasd a pogácsákat túl gyakran, hagyd, hogy szépen megpiruljanak az egyik oldalon, mielőtt megfordítod.

    7

    Tálald frissen, hagyományosan lepénykenyérrel, lilahagymával, és ajvárral (szerb paprikakrém).

    A lepénykenyeret melegítsd meg sütőben vagy serpenyőben, hogy még finomabb legyen.