Pogacha olívabogyóval tálalva, friss és puha, aranybarna tetejével

Pogacha olívabogyóval

A pogacha egy klasszikus magyar sós sütemény, amelyet különböző töltelékekkel és ízesítésekkel készítenek. A olívabogyóval készült változat egy különleges, mediterrán ízt ad a hagyományos pogácsának. Az olívabogyó a tészta ízét gazdagítja, míg az olívaolaj puhaságot biztosít a pogácsának. Ez az étel ideális választás reggelire, uzsonnára, vagy akár egy könnyű előételként is tálalható.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
1300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
15 g Élesztő
1 ek. Cukor
250 ml Meleg víz
3 ek. Olívaolaj
1 tk.
100 g Fekete olívabogyó
100 ml Tej
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Az élesztőt a meleg vízben és cukorban oldd fel, majd hagyd állni 10 percig, amíg habosodni kezd.

    A víz ne legyen túl forró, mert megölheti az élesztőt. Langyos víz ideális hőmérséklet.

    2

    A lisztet szitáld át, majd egy nagy tálban keverd össze a sóval. Készíts egy mélyedést a közepén, és öntsd bele az élesztős keveréket.

    Ha biztos akarsz lenni a tészta textúrájában, adj hozzá egy kis olívaolajat, hogy finomabb legyen.

    3

    A tésztát alaposan gyúrd össze, majd takard le egy tiszta konyharuhával. Hagyd pihenni 1 órán keresztül, hogy megkeljen.

    Ha meleg helyen pihenteted a tésztát, gyorsabban megkel, és szép puha lesz.

    4

    Miután a tészta megkelt, oszd ketté, majd mindkét felet formázd gombócokká. Nyújtsd ki őket egyenletesen, kb. 1 cm vastagságúra.

    Ha túl vékonyra nyújtod a tésztát, akkor nem lesz elég puha a pogácsa. A megfelelő vastagság kulcsfontosságú.

    5

    A fekete olívabogyókat vágd kisebb darabokra, és szórd a tésztára. Az olívabogyókat enyhén nyomkodd bele, hogy jól elvegyüljenek a tésztával.

    Használhatsz más típusú olívabogyót is, ha szeretnél változtatni az ízén.

    6

    A pogácsákat tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyd őket pihenni még 15 percig. Ezután kend meg a tetejüket felvert tojással.

    A tojásföllel való kenés szép fényt ad a pogácsáknak, és aranybarnára sülnek.

    7

    Előmelegített 180°C-os sütőben süsd 20-25 percig, amíg a pogácsák aranybarnára sülnek és szépen megnőnek.

    Ne nyisd ki túl gyakran a sütőt, mert a hőmérséklet ingadozása hatással lehet a tészta kelésére.