Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és az élesztőt. Ügyelj arra, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval, mert az lassíthatja az aktiválódását.
A száraz hozzávalókat alaposan keverd össze, hogy az élesztő egyenletesen eloszoljon.
Add hozzá a meleg tejet, az olvasztott vajat, a tojásokat és a poi pürét, majd keverd össze egy fakanállal vagy kézzel, amíg a tészta össze nem áll.
A tej ne legyen túl forró, mert az megölheti az élesztőt. A vaj legyen olvasztott, de ne forró.
Dagaszd a tésztát kb. 10 percig, amíg rugalmas és sima lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ügyelj arra, hogy ne legyen túl kemény.
A tésztát addig dagaszd, amíg elválik az edény falától. Ha túl ragacsos, lisztezett kézzel dolgozz.
Fedd le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A kelesztéshez ideális hely a sütő, alacsony hőfokon (kb. 30-40°C) vagy egy meleg vízfürdő felett.
Miután megkelt, borítsd lisztezett felületre, és nyújtsd ki kb. 1 cm vastagra. Egy fánkszaggatóval vagy egy pohárral vágj ki köröket, majd egy kisebb formával készíts lyukat a közepébe.
A kiszaggatott tésztát hagyd még 10-15 percig kelni sütés előtt, hogy könnyebb és levegősebb legyen.
Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olajat kb. 180°C-ra. Fontos, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert a tészta kívül gyorsan megbarnulhat, de belül nyers maradhat.
Használj hőmérőt az olaj hőmérsékletének ellenőrzéséhez. Ha nincs hőmérőd, dobj egy kis darab tésztát az olajba, és ha 1-2 perc alatt aranybarnára sül, akkor megfelelő a hőmérséklet.
Süsd a fánkokat oldalanként kb. 1-2 percig, amíg aranybarnák nem lesznek. Ha túl gyorsan sülnek, csökkentsd az olaj hőmérsékletét.
Ne zsúfold túl a serpenyőt, mert az olaj hőmérséklete leesik és a fánkok nem sülnek meg egyenletesen.
Vedd ki a kisült fánkokat, és helyezd őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így a fánkok kevésbé lesznek zsírosak.
Még melegen szórd meg porcukorral, és azonnal tálald!
A fánkokat melegen a legfinomabbak, de akár le is fagyaszthatod őket.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.