Egy nagyobb lábasban forrald fel a vizet, majd add hozzá a sót. Mikor a víz forr, lassan, folyamatos keverés mellett öntsd bele a kukoricadarát.
Használj habverőt a keveréshez, hogy elkerüld a csomósodást, és a polenta krémes állagú maradjon.
Vedd le a lángot alacsonyra, és kevergetve főzd 30–35 percig, amíg a polenta besűrűsödik, és sima állagot kap.
Ha túl sűrűnek találod főzés közben, adj hozzá még egy kevés forró vizet.
Közben készítsd el a paradicsomos szószt: az olívaolajon pirítsd meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát közepes lángon 4-5 percig, amíg üvegesek lesznek.
Ne pirítsd túl a fokhagymát, mert keserű lehet – amint illatozni kezd, jöhet a következő lépés!
Add hozzá a darabolt paradicsomot és a paradicsompürét, keverd el alaposan, majd ízesítsd sóval, borssal és oregánóval. Főzd kis lángon kb. 15 percig.
A hosszabb főzés mélyebb, édesebb ízt eredményez – ha sűrűbb szószt szeretnél, forrald el kicsit tovább.
A kész polentát vedd le a tűzről, majd keverd bele a reszelt parmezán sajtot, hogy még selymesebb és ízesebb legyen.
A sajtot mindig forrón keverd bele, így tökéletesen elolvad és sűrít is egyben.
Tálaláskor kanalazd a polentát mélytányérba, majd a tetejére halmozd a forró paradicsomos szószt. Azonnal, melegen fogyaszd.
A maradékot hűtve megszilárdíthatod, és később felszeletelve, grillezve is tálalhatod.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.