Krémes polenta paradicsomos szósszal tálalva, mélytányérban

Polenta paradicsomos szósszal

A polenta Észak-Olaszország vidékein született, ahol a kukoricadara egyszerű, de sokoldalú alapanyagként vált a helyi konyhák nélkülözhetetlen részévé. Történeti háttér: A mezőgazdasági munkások napi tápláléka volt, mivel könnyen elkészíthető és jól variálható. A paradicsomos szósz hozzáadása egy későbbi, mediterrán hatás eredménye, mely új színt és ízt vitt az egyszerű ételbe. Technikai tanács: A finom szemcséjű dara krémesebb eredményt ad, különösen ha hosszabb ideig, lassú tűzön készítjük. Felhasználói élmény: Tökéletes választás hétköznapi, gyors vacsorára, vegetáriánus főfogásként vagy köretként is. A selymes polenta és a paradicsomos szósz egyensúlya megnyugtató és tápláló étkezést kínál. Tipp: Friss bazsalikommal és extra reszelt sajttal tovább fokozható az élmény.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 45 perc
1120 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Kukoricadara (finomszemcsés)
800 ml Víz
1 tk.
2 ek. Olívaolaj
2 db Fokhagyma
1 db Vöröshagyma
400 g Konzerv darabolt paradicsom
1 ek. Paradicsompüré
0.25 tk. Fekete bors
0.5 tk. Szárított oregánó
40 g Reszelt parmezán sajt

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagyobb lábasban forrald fel a vizet, majd add hozzá a sót. Mikor a víz forr, lassan, folyamatos keverés mellett öntsd bele a kukoricadarát.

    Használj habverőt a keveréshez, hogy elkerüld a csomósodást, és a polenta krémes állagú maradjon.

    2

    Vedd le a lángot alacsonyra, és kevergetve főzd 30–35 percig, amíg a polenta besűrűsödik, és sima állagot kap.

    Ha túl sűrűnek találod főzés közben, adj hozzá még egy kevés forró vizet.

    3

    Közben készítsd el a paradicsomos szószt: az olívaolajon pirítsd meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát közepes lángon 4-5 percig, amíg üvegesek lesznek.

    Ne pirítsd túl a fokhagymát, mert keserű lehet – amint illatozni kezd, jöhet a következő lépés!

    4

    Add hozzá a darabolt paradicsomot és a paradicsompürét, keverd el alaposan, majd ízesítsd sóval, borssal és oregánóval. Főzd kis lángon kb. 15 percig.

    A hosszabb főzés mélyebb, édesebb ízt eredményez – ha sűrűbb szószt szeretnél, forrald el kicsit tovább.

    5

    A kész polentát vedd le a tűzről, majd keverd bele a reszelt parmezán sajtot, hogy még selymesebb és ízesebb legyen.

    A sajtot mindig forrón keverd bele, így tökéletesen elolvad és sűrít is egyben.

    6

    Tálaláskor kanalazd a polentát mélytányérba, majd a tetejére halmozd a forró paradicsomos szószt. Azonnal, melegen fogyaszd.

    A maradékot hűtve megszilárdíthatod, és később felszeletelve, grillezve is tálalhatod.