Krémes polenta sült piros paprikával tálalva, fokhagymás olajjal meglocsolva

Polenta sült paprikával

A polenta évszázadok óta az olasz vidéki konyha alapétele, melyet gyakran zöldségekkel vagy húsos feltétekkel kínálnak. Történeti háttér: A sült paprikával való párosítása a mediterrán térség egyes részein vált népszerűvé, ahol a friss, nyári zöldségek adják az ételek alapját. Technikai tanács: A paprikát érdemes héjastól sütni, majd gőzben pihentetve lehúzni a héját – így lesz igazán édes és omlós. Felhasználói élmény: Ez a fogás tökéletes nyári vacsorához, könnyű ebédhez vagy húsmentes napokra. Ha szeretnéd különlegesebbé tenni, szórd meg pirított napraforgómaggal vagy dióval, így még gazdagabb textúrát kapsz.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 50 perc
960 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Kukoricadara (finomszemcsés)
800 ml Víz
1 tk.
30 g Vaj
40 g Reszelt parmezán sajt
2 db Piros kaliforniai paprika
1 ek. Olívaolaj
1 db Fokhagyma
0.25 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Kapcsold be a sütőt 200°C-ra. A paprikákat mosd meg, vágd félbe, távolítsd el a magokat, majd helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a héjukkal felfelé.

    A paprika héja könnyebben leválik, ha a sütés után letakarod fóliával és hagyod pár percig párolódni.

    2

    Süsd a paprikákat kb. 25 percig, amíg a héjuk megfeketedik és felhólyagosodik. Ezután vedd ki, fedd le, majd 10 perc után húzd le a héjukat és csíkozd fel.

    Ne hagyd kihűlni teljesen a paprikát, mert a héját melegen sokkal könnyebb lehúzni.

    3

    Ezalatt forrald fel a vizet egy lábasban, sózd meg, majd folyamatos keverés közben szórd bele a kukoricadarát.

    Használj habverőt az első percekben – ezzel elkerülheted a csomósodást és szép sima lesz az állag.

    4

    Kis lángon főzd a polentát kb. 30–35 percig, időnként megkeverve. A végén add hozzá a vajat és a reszelt parmezánt, majd keverd simára.

    Ha selymesebb polentát szeretnél, a főzés vége felé adj hozzá egy kevés extra vajat vagy egy kevés meleg vizet.

    5

    Egy kis serpenyőben melegíts olívaolajat, add hozzá a vékonyra szeletelt fokhagymát és pirítsd 1-2 percig, amíg aranybarna lesz.

    A fokhagymát ne pirítsd túl – amikor elkezd aranysárga lenni, vedd le a tűzről, különben keserű lehet.

    6

    Tálald a forró polentát mélytányérban vagy lapos tálon, halmozd rá a sült paprikacsíkokat, locsold meg a fokhagymás olajjal és szórd meg frissen őrölt borssal.

    Ha különlegesebb tálalást szeretnél, díszítsd apróra vágott friss petrezselyemmel vagy bazsalikommal.