Ponchiki – orosz fánk porcukorral

Ponchiki

A ponchiki az orosz és kelet-európai konyha egyik legismertebb desszertje, amely már évszázadok óta népszerű. Ez a könnyed, belül puha, kívül ropogós fánk ideális választás egy hideg téli délutánra vagy egy gyors édes falatra. A tésztáját gyakran tejföllel gazdagítják, hogy még lágyabb legyen, és hagyományosan porcukorral hintik meg. Ha szeretnéd variálni, kísérletezhetsz lekváros vagy csokoládés töltelékkel is!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 30 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 g Liszt
2 db Tojás
50 g Cukor
1 tk. Sütőpor
1 csipet
150 g Tejföl
1 tk. Vaníliakivonat
500 ml Olaj
30 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy közepes méretű tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sütőport és a csipetnyi sót.

    A száraz hozzávalókat alaposan keverd össze, hogy a sütőpor egyenletesen eloszoljon, így a ponchikik egyenletesen fognak sülni.

    2

    Egy másik tálban verd fel a tojásokat, majd add hozzá a tejfölt és a vaníliakivonatot. Keverd simára.

    A tejfölt szobahőmérsékleten használd, hogy könnyebben keveredjen el a tojásokkal.

    3

    Öntsd a nedves hozzávalókat a száraz összetevőkhöz, majd keverd addig, amíg egy lágy, de formázható tésztát kapsz.

    Ne keverd túl a tésztát, mert akkor kemények lesznek a fánkok. Csak addig keverd, amíg a száraz és nedves hozzávalók össze nem állnak.

    4

    Melegítsd fel az olajat egy mély serpenyőben közepes hőmérsékletre. Az olaj hőmérséklete legyen kb. 170-180°C.

    Ha nincs hőmérőd, dobj egy kis darab tésztát az olajba, és ha 1-2 perc alatt aranybarnára sül, akkor megfelelő a hőmérséklet.

    5

    Egy kanál segítségével formázz kis gombócokat a tésztából, majd óvatosan engedd az olajba. Ne zsúfold túl a serpenyőt!

    A kanalat mártsd olajba, hogy a tészta ne ragadjon rá.

    6

    Süsd a fánkokat aranybarnára körülbelül 3-4 percig, közben időnként forgasd meg őket, hogy egyenletesen süljenek.

    Ha a fánkok túl gyorsan barnulnak, csökkentsd az olaj hőmérsékletét.

    7

    Szedd ki a megsült ponchikikat papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.

    A papírtörlőre szedés után hagyd a ponchikikat teljesen kihűlni, mielőtt megtöltenéd vagy megcukroznád őket. Így elkerülheted, hogy a töltelék kifolyjon vagy a cukor elolvadjon.

    8

    Még melegen szórd meg porcukorral, és tálald frissen!

    A fánkokat tálalhatod lekvárral, tejszínhabbal vagy csokoládéöntettel is.