Prebiotikus zöldségleves brokkolival, répával, zellerrel tálalva, friss petrezselyemmel megszórva

Prebiotikus brokkolis-sárgarépás zöldségleves

A zöldséglevesek évszázadok óta alapjai a könnyű, mégis tápláló ételeknek. A brokkoli és sárgarépa párosítása nemcsak színpompás, hanem kifejezetten egészséges is – különösen, ha zöldségalaplében, enyhén fűszerezve készítjük el. Ez a recept modern köntösbe bújtatja a klasszikus zöldségleves fogalmát, prebiotikus hatású alapanyagokat beépítve a mindennapi étrendbe. Ahogy a friss zöldségek párolódnak az illatos alaplében, a konyhát meleg, otthonos illatok töltik be. A roppanós brokkoli és a puha répakarikák tökéletes textúrakontrasztot alkotnak, míg a friss petrezselyem és citromlé üde lezárást ad az ételnek. Technikai tanács: mindig a főzés végén add hozzá a zöld színű zöldségeket (mint a brokkoli), hogy élénk színük és roppanós állaguk megmaradjon. Ez a leves ideális könnyű ebédként, vagy akár előételként egy gazdagabb menü előtt.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
480 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Brokkoli
200 g Sárgarépa
100 g Zeller
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 ek. Olívaolaj
1000 ml Zöldségalaplé
1 ek. Citromlé
1 tk.
0.25 tk. Frissen őrölt fekete bors
1 ek. Friss petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A zöldségeket alaposan mosd meg. A brokkolit szedd kisebb rózsákra, a sárgarépát és zellert hámozd meg és karikázd fel. A hagymát és fokhagymát aprítsd finomra.

    A brokkolit csak a főzés végén add a leveshez, hogy ne főjön szét, és megőrizze a színét és állagát.

    2

    Egy nagyobb fazékban melegíts olívaolajat, majd párold üvegesre benne a hagymát és a fokhagymát.

    Alacsony hőfokon párold, így nem ég meg a fokhagyma, és kellemesebb lesz az íze.

    3

    Add hozzá a répát és a zellert, és kevergetve pirítsd 4-5 percig, hogy kissé megpuhuljanak.

    A zöldségek enyhe pirítása intenzívebb ízt kölcsönöz a levesnek.

    4

    Öntsd fel zöldségalaplével, majd sózd, borsozd. Forrald fel, majd főzd 10-12 percig, amíg a zöldségek majdnem teljesen megpuhulnak.

    Ha nincs alapleved, használhatsz jó minőségű zöldségalaplé kockát is, de kevesebb sót adagolj külön.

    5

    Add hozzá a brokkolit, és főzd további 5-6 percig, amíg roppanós-puha állagú lesz.

    A brokkoli gyorsan puhul, ne hagyd túl sokáig a levesben, hogy ne veszítse el színét és tápanyagtartalmát.

    6

    Végül keverd hozzá a citromlevet és a friss aprított petrezselymet. Azonnal tálald.

    A citromlé a főzés végén hozzáadva élénkíti a leves ízét – ne főzd bele, csak keverd hozzá.