Céklás hummusz tálalva, krémes textúrával, díszítés nélkül

Prebiotikus céklás hummusz

A hummusz a Közel-Kelet ikonikus étele, amelyet évszázadok óta fogyasztanak egészséges növényi fehérjeforrásként. A modern változatok, mint ez a céklás hummusz, nemcsak ízben, hanem egészségügyi szempontból is kiemelkedők. A csicseriborsó és a tahini prebiotikus hatású rostokat tartalmaznak, míg a cékla gyulladáscsökkentő hatásáról és vérkeringést serkentő tulajdonságairól ismert. Technikai szempontból a céklát főzve, finoman pürésítve érdemes hozzáadni, hogy a hummusz sima maradjon. Képzeld el, ahogy a mély rózsaszín krém simán elterül egy friss pita felületén, miközben enyhén diós, földes aromák töltenek meg minden falatot. Ez az étel tökéletes választás uzsonnához, előételként vagy akár piknikre csomagolva is. Hűtve fogyasztva különösen frissítő, főleg melegebb napokon.

Előkészület 10 perc
Elkészítés N/A
Teljes 10 perc
680 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Főtt csicseriborsó
100 g Főtt cékla
2 ek. Tahini (szezámpaszta)
1 gerezd Fokhagyma
2 ek. Friss citromlé
1 ek. Olívaolaj
0.5 tk. Őrölt kömény
0.5 tk.
2 ek. Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A főtt céklát apróbb darabokra vágjuk, a főtt csicseriborsót leszűrjük és leöblítjük. A fokhagymát megtisztítjuk, majd finomra reszeljük vagy áttörjük.

    Ha a csicseriborsó héját eltávolítod, még selymesebb állagot kapsz – csak dörzsöld át a szemeket a kezeddel hideg vízben!

    2

    Az összes hozzávalót – csicseriborsó, cékla, tahini, fokhagyma, citromlé, kömény, só, olívaolaj és víz – egy aprítógépbe tesszük.

    Kezdj kevesebb vízzel, és apránként adj hozzá többet, hogy ne legyen túl híg a hummusz.

    3

    Addig turmixoljuk, míg sima, krémes állagot nem kapunk. Ha szükséges, közben állítsuk meg az aprítót, és kaparjuk le az edény oldaláról az összetevőket.

    Ha túl sűrű a hummusz, 1-2 teáskanál vízzel lazíthatod az állagát fokozatosan.

    4

    Tálalás előtt kóstoljuk meg, és ízlés szerint adjunk hozzá még citromlevet vagy sót. Hűtőben pihentetve az ízek jobban összeérnek.

    Tálaláskor meglocsolhatod kevés olívaolajjal a tetejét, hogy fényesebb és gusztusosabb legyen.

    5

    Tálaljuk friss zöldségekkel, pitával vagy teljes kiőrlésű kétszersülttel. Tároljuk légmentesen záródó dobozban a hűtőben legfeljebb 3 napig.

    A hummusz íze másnapra még intenzívebb lesz – készítsd el előre vendégségre is!