Prebiotikus céklás-szőlős saláta feta sajttal és pirított dióval tálalva

Prebiotikus céklás-szőlős saláta

A céklás saláták már az európai paraszti konyhákban is ismert fogások voltak, azonban a modern gasztronómia új dimenziót adott nekik – például a szőlő és feta kombinációjával. A természetes édes-savanyú ízek és a krémes-ropogós textúrák kontrasztja különlegessé teszi ezt az ételt. Amint összeállítod a salátát, az élénkpiros cékla, a lédús szőlő és a hófehér feta látványa már önmagában étvágygerjesztő. A balzsamecetes öntet pedig szépen összeköti az ízeket, miközben a pirított dió roppanós karaktert ad a falatoknak. Technikai tanács: a cékla és a szőlő természetes prebiotikumokat tartalmaz, így rendszeres fogyasztásuk jót tesz az emésztésnek. Tökéletes választás nyári ebédként, vagy akár ünnepi hidegtálak részeként is.

Előkészület 15 perc
Elkészítés N/A
Teljes 15 perc
640 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Főtt cékla
150 g Piros szőlő (magozott)
100 g Feta sajt
30 g Dió
2 ek. Olívaolaj
1 ek. Balzsamecet
1 ek. Citromlé
0.25 tk.
0.25 tk. Frissen őrölt fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A főtt céklát hámozd meg, majd vágd vékony szeletekre vagy hasábokra. Tedd egy nagy keverőtálba.

    Használj kesztyűt a cékla hámozásához, hogy elkerüld a színeződést a kezeden.

    2

    A piros szőlőszemeket mosd meg alaposan, majd vágd félbe, és távolítsd el a magokat, ha szükséges.

    Ha túl édes a szőlő, pár csepp citromlével frissebbé teheted az ízét.

    3

    A diót száraz serpenyőben enyhén pirítsd meg 2-3 perc alatt, majd hagyd kihűlni és durvára törd össze.

    A pirított dió karakteresebb ízt ad a salátának – ne hagyd ki ezt a lépést!

    4

    Egy kis tálkában keverd össze az olívaolajat, balzsamecetet, citromlevet, sót és borsot. Ez lesz az öntet.

    A balzsamecet édessége jól ellensúlyozza a cékla földes ízét – használj jó minőségűt!

    5

    A céklához add hozzá a szőlőt, diót, morzsolt fetát, majd locsold meg az öntettel, és óvatosan forgasd össze.

    Ne keverd túl erősen, hogy a feta ne törjön szét teljesen – így mutatósabb marad a saláta.