Rétegezett céklás-túrós rakott étel világos tálban, aranybarnára sült felső réteggel

Prebiotikus céklás-túrós rakott étel

A rakott zöldségételek Európa-szerte régóta népszerűek, különösen azok a változatok, melyek rétegezéssel és sütéssel készülnek. Ez a recept a klasszikus rakottas koncepciót modernizálja prebiotikus összetevőkkel: a cékla és póréhagyma remek rostforrás, míg a túró értékes fehérjét ad. A kuszkusz pedig könnyű és gyorsan elkészíthető alap, amely jól felveszi a zöldségek és fűszerek ízét. A sütés során a rétegek összeérnek, a cékla szaftossá válik, a túró pedig kissé megolvad, krémes textúrát adva az egész fogásnak. Képzeld el, ahogy a sütőből kiáradó földes, édeskés céklás aroma összekeveredik a fokhagymás póréhagyma illatával – egy különleges, mégis egyszerűen elkészíthető fogás születik. Ideális ebédre vagy vacsorára, sőt másnap újramelegítve is kiváló.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 55 perc
900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Cékla
250 g Zsírszegény túró
1 db Póréhagyma
2 gerezd Fokhagyma
100 g Teljes kiőrlésű kuszkusz
200 ml Zöldségalaplé
2 ek. Olívaolaj
0.5 tk. Őrölt fekete bors
1 tk.

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A céklát meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk. A póréhagymát felkarikázzuk, a fokhagymát áttörjük. A kuszkuszt egy tálba tesszük, leöntjük a forró zöldségalaplével, lefedjük és 10 percig állni hagyjuk.

    A céklát használat előtt főzheted elő 5-10 percig, így puhább lesz és gyorsabban megsül a sütőben.

    2

    Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd a póréhagymát és fokhagymát közepes lángon 4-5 percig pároljuk. Levesszük a tűzről, majd összekeverjük a megpuhult kuszkusszal.

    A serpenyőt ne hagyd túlmelegedni, hogy a fokhagyma ne égjen meg – csak enyhén piruljon!

    3

    A túrót egy tálban ízesítjük sóval, borssal, és hozzákeverjük a kuszkuszos-hagymás keveréket. Ez adja a rakott étel töltelékét.

    Ha krémesebb állagot szeretnél, villával törd át a túrót keverés előtt!

    4

    Egy hőálló tálat kiolajozunk, majd rétegezni kezdjük: egy sor cékla, egy sor túrós keverék, ismételjük, míg elfogynak az alapanyagok. A tetejére céklaszeletek kerüljenek.

    Minél vékonyabbak a céklaszeletek, annál jobban átpuhulnak sütés közben – használhatsz gyaluval vágást is.

    5

    180°C-ra előmelegített sütőben lefedve 25 percig sütjük, majd további 10 percig fedő nélkül, hogy a teteje kissé megpiruljon. Melegen vagy langyosan tálaljuk.

    Sütés után hagyd 5 percig pihenni, így a szeletek könnyebben vághatók lesznek, és az ízek összeérnek!