Prebiotikus fűszeres köles saláta tálalva friss zöldségekkel és petrezselyemmel

Prebiotikus fűszeres köles saláta

A köles az egyik legősibb gabonaféle, amelyet már az ókori Kínában és Afrikában is fogyasztottak. Könnyen emészthető, gluténmentes, és különösen gazdag rostokban, így ideális alapja egy prebiotikus hatású ételnek. A friss zöldségek, a citromlé és a római kömény kombinációja nemcsak ízletes, hanem támogatja az emésztést és a bélflóra egészségét is. Ahogy a köles megfő, enyhén diós aromát áraszt, amely tökéletesen harmonizál a friss zöldségek üdeségével és a fűszerek karakteres illatával. Az elkészült saláta színeiben és ízeiben is frissességet sugároz – igazi nyári fogás. Technikai tipp: a köles pergősségének titka a pontos főzési idő és a pihentetés. Ha szeretnéd tartalmasabbá tenni, adhatod sült csicseriborsóval vagy párolt brokkolival is. Tökéletes könnyű ebédként, piknikre, vagy akár dobozolt munkanapi fogásként is.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 30 perc
720 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
150 g Köles
100 g Uborka
100 g Paradicsom
1 db Vöröshagyma
2 ek. Citromlé
2 ek. Olívaolaj
2 ek. Friss petrezselyem
0.5 tk. Őrölt római kömény
0.5 tk.
0.25 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A kölest alaposan mosd át folyó víz alatt, majd főzd meg kétszeres mennyiségű vízben körülbelül 15 perc alatt, amíg megpuhul és felszívja az összes vizet.

    A főtt kölest fedő alatt hagyd pihenni 5 percig, így pergősebb lesz a salátában.

    2

    Amíg a köles fő, az uborkát és a paradicsomot kockázd fel apróra, a vöröshagymát vágd finomra.

    Ha érzékeny vagy a hagymára, áztasd pár percre hideg vízbe, hogy enyhüljön az íze.

    3

    A főtt kölest hagyd kihűlni, majd tedd egy nagy tálba. Add hozzá az aprított zöldségeket, citromlevet, olívaolajat, fűszereket és az aprított petrezselymet.

    A saláta íze akkor a legjobb, ha legalább 30 percet áll a hűtőben tálalás előtt.

    4

    Keverd alaposan össze az összetevőket, majd kóstold meg, és ha szükséges, ízesítsd még egy kevés citromlével vagy sóval.

    Ha intenzívebb ízeket szeretnél, tegyél hozzá frissen reszelt fokhagymát vagy egy kevés cayenne borsot.