Csicseriborsós pörkölt sűrű szafttal tálalva, sárgarépával és hagymával, világos kerámiaedényben

Prebiotikus házi csicseriborsós pörkölt

A pörkölt a magyar konyha egyik legjellegzetesebb fogása, amelynek eredete a 18–19. századig nyúlik vissza. Hagyományosan húsból készül, de a növényi változatok – mint ez a csicseriborsós pörkölt – egyre népszerűbbek az egészségtudatos étrendet követők körében. A csicseriborsó nemcsak kiváló fehérjeforrás, de prebiotikus rosttartalmának köszönhetően jótékony hatással van a bélflórára is. A póréhagyma és sárgarépa édeskés karaktere jól illeszkedik a klasszikus pörkölt ízvilágához, miközben a fűszerek – mint a kömény és paprika – megidézik a megszokott házias aromákat. Ahogy a szaft lassan összefő, a konyhát betölti a hagyományos magyar ízek illata. Ez az étel ideális választás, ha szeretnél egy tápláló, mégis húsmentes fogást készíteni anélkül, hogy lemondanál a megszokott ízekről.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
880 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Főtt csicseriborsó
1 db Póréhagyma
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
150 g Sárgarépa
2 ek. Paradicsompüré
1 tk. Őrölt fűszerpaprika
0.5 tk. Őrölt kömény
2 ek. Olívaolaj
300 ml Víz
1 tk.
0.25 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A hagymákat megtisztítjuk: a vöröshagymát finomra vágjuk, a póréhagymát felkarikázzuk, a fokhagymát áttörjük. A sárgarépát megpucoljuk, felkarikázzuk.

    A vöröshagymát előbb vágd félbe, majd a gyökér felől szeletelve gyorsabban aprítható.

    2

    Egy nagy lábasban felhevítjük az olívaolajat, és közepes lángon megdinszteljük a vöröshagymát és póréhagymát 4-5 perc alatt, majd hozzáadjuk a fokhagymát is.

    A fokhagymát csak azután add hozzá, ha a többi hagyma már üveges – így nem ég meg!

    3

    Rádobjuk a répát, rövid ideig pirítjuk, majd hozzákeverjük a fűszerpaprikát és köményt. Azonnal felöntjük vízzel, hozzáadjuk a paradicsompürét, sót és borsot.

    A fűszerpaprikát ne pirítsd sokáig zsiradékon, mert megkeseredik – rögtön utána jöjjön a víz!

    4

    Lefedve 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk az előfőzött csicseriborsót. További 15 percig főzzük, míg a répa megpuhul és a pörkölt szaftos lesz.

    Ha túl sűrű, adj hozzá kevés forró vizet – a cél egy selymes, közepesen sűrű szaft.

    5

    Tálalás előtt pihentetjük 5 percig lefedve, hogy az ízek összeérjenek. Friss petrezselyemmel vagy teljes kiőrlésű kenyérrel kínáljuk.

    A pihentetés során a csicseriborsó jobban átveszi a fűszerek aromáját – ne hagyd ki ezt a lépést!