Prebiotikus zöldséges burger tálalva friss zöldségekkel és teljes kiőrlésű buciban

Prebiotikus házi zöldséges burger

A húsmentes burgerek népszerűsége világszerte nő, és a prebiotikus változatok, mint ez a csicseriborsós-répás verzió, nemcsak táplálóak, hanem kifejezetten jótékony hatással vannak az emésztésre. A csicseriborsó az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, a zab és a zöldségek pedig lassan felszívódó szénhidrátokat és bélbarát rostokat biztosítanak. Képzeld el, ahogy a pogácsák ropogós kérget kapnak a forró serpenyőben, miközben az illatok – a fokhagyma, kömény és hagyma aromái – betöltik a konyhát. A friss zöldségek roppanása és a buci pirult illata tökéletesen kiegészíti a fűszeres pogácsákat. Technikai tanács: ha előre elkészíted a keveréket, formázd pogácsává, és tárold hűtőben – így sütéskor még jobban összeáll és intenzívebb lesz az íze. Ideális hétvégi ebédhez, munkahelyi ebédre vagy grillpartira is.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Főtt csicseriborsó
100 g Reszelt sárgarépa
50 g Zabpehely
1 db Vöröshagyma
1 gerezd Fokhagyma
1 ek. Lenmag (őrölt)
3 ek. Víz
0.5 tk. Őrölt kömény
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
2 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A lenmagot keverd el a vízzel, és hagyd állni 10 percig, hogy zselés állagú legyen – ez fogja összefogni a burgert tojás helyett.

    Ha sietsz, használj forró vizet, így gyorsabban megduzzad a lenmag.

    2

    A hagymát és a fokhagymát aprítsd fel finomra, majd kevés olajon dinszteld puhára egy serpenyőben.

    Ügyelj rá, hogy ne piruljon túl – csak üvegesre párold, így édeskésebb ízt kapsz.

    3

    Tedd egy tálba a főtt csicseriborsót, és krumplinyomóval vagy villával törd durvára, hogy még maradjanak benne kisebb darabok.

    Ha száraznak tűnik, adj hozzá egy kis extra olívaolajat a keverékhez.

    4

    Add hozzá a reszelt répát, dinsztelt hagymát, fokhagymát, zabpelyhet, fűszereket és a beáztatott lenmagot. Keverd alaposan össze, majd hagyd állni 10 percet, hogy a zab megszívja magát.

    A keveréket kézzel is gyúrhatod, így jobban érezhető, ha még szükséges bele valamelyik összetevőből.

    5

    Formázz belőle 4 egyforma pogácsát, majd forró serpenyőben, kevés olajon süsd őket oldalanként kb. 4-5 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.

    Sütés előtt kicsit lapítsd el a pogácsákat, így egyenletesebben átsülnek.

    6

    Tálald teljes kiőrlésű zsemlében friss zöldségekkel – például salátával, uborkával és paradicsommal. Ha szeretnéd, joghurtos avokádókrémmel is megkenheted.

    A bucit előtte pirítsd meg serpenyőben vagy grillen, hogy ropogósabb legyen.