Céklasaláta póréhagymával és pirított dióval tálalva, friss petrezselyemmel megszórva

Prebiotikus póréhagymá-diós saláta

A céklasaláták régóta kedvelt részei a közép-európai konyhának, különösen a hideg hónapokban, amikor a gyökérzöldségek uralják az étlapot. A cékla földes íze és élénk színe kiválóan harmonizál a póréhagyma enyhén csípős karakterével és a dió ropogós, olajos jellegével. A dió emellett gazdag omega-3 zsírsavakban és rostokban is, míg a cékla és a hagymafélék prebiotikus hatással bírnak, támogatva a bélflóra működését. Ez az egyszerű, mégis különleges saláta tökéletes példája annak, hogyan lehet néhány hétköznapi hozzávalóból egy igazán tápláló és ízletes fogást készíteni. Tipp: tálalás előtt locsolj a tetejére egy kevés balzsamecetet vagy gránátalmaszirupot – így még izgalmasabb ízélményt kapsz.

Előkészület 15 perc
Elkészítés N/A
Teljes 15 perc
520 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
2 db Főtt cékla
1 db Póréhagyma
30 g Dió
2 ek. Olívaolaj
1 ek. Citromlé
0.5 tk.
0.25 tk. Fekete bors
1 ek. Petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A főtt céklát hámozd meg, majd vágd kis kockákra vagy vékony szeletekre. A póréhagymát karikázd fel vékonyan.

    Ha hámozatlan céklát használsz, főzd héjában, majd lehűtve a héja könnyedén lehúzható kézzel is.

    2

    A diót pirítsd meg száraz serpenyőben 2-3 perc alatt, amíg enyhén illatos és aranybarna lesz.

    A pirított dió intenzívebb ízt ad, de ügyelj rá, hogy ne égesd meg, mert keserű lesz.

    3

    Egy kis tálban keverd össze az olívaolajat, citromlevet, sót és borsot, hogy öntetet készíts.

    Ha szeretnéd pikánsabbá tenni, adj az öntethez egy csipet mustárt is.

    4

    Egy nagy tálban keverd össze a céklát, póréhagymát, pirított diót és az apróra vágott petrezselymet. Öntsd rá az öntetet, majd óvatosan forgasd össze.

    Használj kanalat és spatulát a forgatáshoz, hogy ne törjenek a cékladarabok.

    5

    Tálalás előtt pihentesd a hűtőben legalább 15 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A saláta hidegen a legízletesebb – előző nap is elkészíthető, így még jobban összeérnek az ízek.