Sült póréhagyma saláta rukkolával, avokádóval és pirított magvakkal tálalva

Prebiotikus sült póréhagyma saláta

Történeti háttér: A póréhagyma már az ókori egyiptomiak és rómaiak étrendjében is gyakori alapanyag volt. A középkori Európában is nagy népszerűségnek örvendett, különösen levesek és egyszerű főételek részeként. A modern táplálkozástudomány prebiotikus hatásai miatt újra előtérbe került, különösen a növényi alapú, bélflóra-barát ételek között. Érzelmi felvezetés: Ahogy a póréhagyma sülni kezd, édeskés illata szinte azonnal betölti a konyhát, meleg, otthonos hangulatot árasztva. Technikai tanács: A sütési idő és hőmérséklet kulcsfontosságú – a túl magas hő égeti, míg az alacsony nem karamellizálja megfelelően. Felhasználói élmény: Ez a saláta kiváló választás könnyű vacsorára, előételként, vagy akár grillezett tofu vagy sült csicseriborsó mellé tálalva is tökéletesen megállja a helyét.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
520 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
4 db Póréhagyma (egész, hosszában félbevágva)
2 ek. Olívaolaj
1 csipet
1 csipet Őrölt fekete bors
100 g Rukkola
1 db Avokádó (kockázva)
2 ek. Pirított napraforgómag
1 ek. Citromlé
1 tk. Dijoni mustár

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A félbevágott póréhagymákat helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe, locsold meg olívaolajjal, és szórd meg egy kevés sóval és borssal.

    A póréhagyma külső, durva leveleit érdemes eltávolítani, hogy sülés után puhább textúrát kapjunk.

    2

    Süsd a póréhagymákat 25-30 percig, amíg kívül enyhén karamellizálódnak, belül pedig teljesen megpuhulnak.

    Félidőben fordítsd meg őket, hogy egyenletesen piruljanak mindkét oldalon.

    3

    Amíg a hagyma sül, készítsd el a salátaalapot: egy tálban keverd össze a rukkolát, a kockázott avokádót és a pirított napraforgómagot.

    Az avokádót csak közvetlenül tálalás előtt kockázd fel, hogy ne barnuljon meg.

    4

    Egy kis tálban keverd el a citromlevet és a dijoni mustárt, majd öntsd a salátára, és óvatosan forgasd át.

    A salátát ne keverd túl intenzíven, hogy az avokádó darabok ne törjenek össze.

    5

    Helyezd a sült póréhagymákat a saláta tetejére, és azonnal tálald melegen vagy langyosan.

    Ha előre elkészíted a hagymát, tálalás előtt kicsit melegítsd vissza, hogy az aromák jobban érvényesüljenek.