Tápiókás zabkása tálalva friss eperrel, őszibarackkal és darált dióval megszórva

Prebiotikus tápiókás zabkása

A zabkása az egyik legismertebb reggeli fogás világszerte, amelyet a skót és ír kultúrák emeltek ki alapétellé évszázadokon át. A modern, prebiotikus változatok azonban új szintre emelik ezt az egyszerű fogást. A zabpehely természetes béta-glükán tartalma és a tápiókagyöngy kíméletesen emészthető textúrája együtt ideális választássá teszik az emésztés támogatására. A friss gyümölcsök – mint az eper és barack – nemcsak ízben gazdagítják az ételt, hanem antioxidánsokkal is ellátják a szervezetet. Ez a recept remek példa arra, hogy a tápláló nem egyenlő a bonyolulttal. Különösen ajánlott elfoglalt reggeleken, hiszen gyorsan elkészül és hosszú ideig laktat. Tipp: ha extra fehérjét szeretnél, keverhetsz bele egy kanál natúr növényi fehérjeport is.

Előkészület 5 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 25 perc
520 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
60 g Zabpehely
40 g Tápiókagyöngy
400 ml Növényi tej (pl. mandula, zab)
100 ml Víz
0.5 tk. Őrölt fahéj
1 ek. Méz
3 db Eper
0.5 db Őszibarack
1 ek. Darált dió

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A tápiókagyöngyöt öntsd egy kis lábasba, adj hozzá 100 ml vizet, és közepes lángon főzd, amíg áttetsző nem lesz, kb. 10 perc. Időnként keverd meg, hogy ne ragadjon le.

    A tápiókagyöngy főzés közben kocsonyás állagú lesz – ez természetes, ne ijedj meg!

    2

    Egy másik lábasban melegítsd fel a növényi tejet, majd add hozzá a zabpelyhet, az őrölt fahéjat és a megfőtt tápiókát. Alacsony lángon főzd további 8-10 percig, amíg krémes állagot nem kapsz.

    Folyamatosan kevergesd, hogy a zabpehely és a tápióka ne tapadjon le.

    3

    Ha a zabkása besűrűsödött, keverd hozzá a mézet, majd zárd el a hőt. Hagyd pár percet pihenni lefedve.

    A mézet csak a főzés végén add hozzá, hogy megőrizze értékes tápanyagait.

    4

    Az epret mosd meg, a zöld részét távolítsd el, majd szeleteld fel. Az őszibarackot is mosd meg, magozd ki, és vágd vékony szeletekre.

    A gyümölcsöket mindig frissen készítsd elő, így intenzívebb lesz az ízük és roppanósabb a textúrájuk.

    5

    Tálaláskor kanalazd a zabkását egy tálba, rendezd el rajta az eper- és barackszeleteket, majd szórd meg darált dióval.

    Díszítésként használhatsz extra fahéjat vagy néhány csepp juharszirupot is, ha édesebben szeretnéd.