TĂșrĂłs pĂłrĂ©hagymĂĄs rakott krumpli friss petrezselyemmel megszĂłrva, sĂŒlt aranybarna rĂ©tegekkel

Prebiotikus tĂșrĂłs pĂłrĂ©hagymĂĄs rakott krumpli

A rakott krumpli hagyomĂĄnyos fogĂĄs a magyar konyhĂĄban, azonban a klasszikus verziĂłt gyakran zsĂ­ros hozzĂĄvalĂłkkal kĂ©szĂ­tik. Ez a prebiotikus vĂĄltozat tĂșrĂłval, pĂłrĂ©hagymĂĄval Ă©s joghurttal könnyedebb, de mĂ©gis laktatĂł. A pĂłrĂ©hagyma termĂ©szetes Ă©deskĂ©s Ă­ze jĂłl kiegĂ©szĂ­ti a tĂșrĂł savanykĂĄssĂĄgĂĄt, mĂ­g a joghurt krĂ©mes ĂĄllagot biztosĂ­t. Ahogy a sĂŒtƑben sĂŒl a rakott krumpli, a rĂ©tegek között olvadĂł tĂșrĂł Ă©s a pirulĂł pĂłrĂ©hagyma kellemes illatot ĂĄraszt. A felsƑ rĂ©teg aranybarnĂĄra sĂŒl, mĂ­g a belseje szaftos marad – minden falat tökĂ©letes egyensĂșly az Ă­zek Ă©s textĂșrĂĄk között. Technikai tanĂĄcs: a tĂĄlat Ă©rdemes lefedve kezdeni sĂŒtni, majd az utolsĂł 10 percben fedƑ nĂ©lkĂŒl aranybarnĂĄra sĂŒtni. Ez a fogĂĄs tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs csalĂĄdi ebĂ©dhez, vagy hĂ©tvĂ©gi vendĂ©glĂĄtĂĄshoz is – hĂșs nĂ©lkĂŒl is laktatĂł Ă©s teljes Ă©rtĂ©kƱ.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 55 perc
960 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 600 g Burgonya
⭕ 250 g TĂșrĂł (fĂ©lzsĂ­ros)
⭕ 200 g PĂłrĂ©hagyma
⭕ 150 g NatĂșr joghurt (Ă©lƑkultĂșrĂĄs)
⭕ 2 db Tojás
⭕ 1 ek. Olívaolaj
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.25 tk. Fekete bors
⭕ 1 ek. Friss petrezselyem

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A burgonyĂĄt hĂĄmozd meg, majd fƑzd meg enyhĂ©n sĂłs vĂ­zben, amĂ­g Ă©ppen csak megpuhul. EzutĂĄn hagyd kihƱlni, Ă©s karikĂĄzd fel vĂ©konyan.

    Ne fƑzd tĂșl a krumplit, kĂŒlönben szeletelĂ©skor szĂ©teshet – akkor jĂł, ha mĂ©g egy kicsit feszes marad.

    2

    A pĂłrĂ©hagymĂĄt mosd meg, vĂĄgd vĂ©kony karikĂĄkra, Ă©s egy serpenyƑben, kevĂ©s olĂ­vaolajon pĂĄrold meg 5-6 perc alatt, mĂ­g megpuhul.

    A pĂłrĂ©hagyma zöld rĂ©sze is felhasznĂĄlhatĂł, ha zsenge – ezzel mĂ©g több szĂ­nt adsz az Ă©telnek.

    3

    Egy tĂĄlban keverd össze a tĂșrĂłt, joghurtot, tojĂĄsokat, sĂłt Ă©s borsot, majd add hozzĂĄ a megpĂĄrolt pĂłrĂ©hagymĂĄt.

    A töltelĂ©k akkor a legjobb, ha kicsit darabos marad a tĂșrĂł – ne keverd tĂșl simĂĄra.

    4

    Egy kivajazott sĂŒtƑtĂĄlba rĂ©tegezd a krumplikarikĂĄkat Ă©s a tĂșrĂłs keverĂ©ket: alulra krumpli, rĂĄ a töltelĂ©k fele, majd ismĂ©t krumpli Ă©s a maradĂ©k töltelĂ©k.

    A rĂ©tegezĂ©s sorĂĄn enyhĂ©n nyomkodd meg, hogy egyenletesen eloszoljanak az összetevƑk Ă©s jĂłl összeĂĄlljon sĂŒtĂ©s közben.

    5

    A tetejĂ©re tegyĂ©l egy rĂ©teg burgonyĂĄt, majd kend meg joghurttal, Ă©s locsold meg kevĂ©s olĂ­vaolajjal. ElƑmelegĂ­tett 180 °C-os sĂŒtƑben sĂŒsd 30-35 percig, amĂ­g aranybarnĂĄra sĂŒl.

    Ha ropogĂłsabb kĂ©rget szeretnĂ©l, az utolsĂł 5 percre kapcsold grill fokozatra a sĂŒtƑt.

    6

    Tálalás elƑtt szórd meg friss, aprított petrezselyemmel. Melegen a legfinomabb, de langyosan is jól szeletelhetƑ.

    HƱtƑben 2 napig eltarthatĂł – ĂșjramelegĂ­tve is Ă­zletes marad.