Túrós póréhagymás rakott krumpli friss petrezselyemmel megszórva, sült aranybarna rétegekkel

Prebiotikus túrós póréhagymás rakott krumpli

A rakott krumpli hagyományos fogás a magyar konyhában, azonban a klasszikus verziót gyakran zsíros hozzávalókkal készítik. Ez a prebiotikus változat túróval, póréhagymával és joghurttal könnyedebb, de mégis laktató. A póréhagyma természetes édeskés íze jól kiegészíti a túró savanykásságát, míg a joghurt krémes állagot biztosít. Ahogy a sütőben sül a rakott krumpli, a rétegek között olvadó túró és a piruló póréhagyma kellemes illatot áraszt. A felső réteg aranybarnára sül, míg a belseje szaftos marad – minden falat tökéletes egyensúly az ízek és textúrák között. Technikai tanács: a tálat érdemes lefedve kezdeni sütni, majd az utolsó 10 percben fedő nélkül aranybarnára sütni. Ez a fogás tökéletes választás családi ebédhez, vagy hétvégi vendéglátáshoz is – hús nélkül is laktató és teljes értékű.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 55 perc
960 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
600 g Burgonya
250 g Túró (félzsíros)
200 g Póréhagyma
150 g Natúr joghurt (élőkultúrás)
2 db Tojás
1 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.25 tk. Fekete bors
1 ek. Friss petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A burgonyát hámozd meg, majd főzd meg enyhén sós vízben, amíg éppen csak megpuhul. Ezután hagyd kihűlni, és karikázd fel vékonyan.

    Ne főzd túl a krumplit, különben szeleteléskor széteshet – akkor jó, ha még egy kicsit feszes marad.

    2

    A póréhagymát mosd meg, vágd vékony karikákra, és egy serpenyőben, kevés olívaolajon párold meg 5-6 perc alatt, míg megpuhul.

    A póréhagyma zöld része is felhasználható, ha zsenge – ezzel még több színt adsz az ételnek.

    3

    Egy tálban keverd össze a túrót, joghurtot, tojásokat, sót és borsot, majd add hozzá a megpárolt póréhagymát.

    A töltelék akkor a legjobb, ha kicsit darabos marad a túró – ne keverd túl simára.

    4

    Egy kivajazott sütőtálba rétegezd a krumplikarikákat és a túrós keveréket: alulra krumpli, rá a töltelék fele, majd ismét krumpli és a maradék töltelék.

    A rétegezés során enyhén nyomkodd meg, hogy egyenletesen eloszoljanak az összetevők és jól összeálljon sütés közben.

    5

    A tetejére tegyél egy réteg burgonyát, majd kend meg joghurttal, és locsold meg kevés olívaolajjal. Előmelegített 180 °C-os sütőben süsd 30-35 percig, amíg aranybarnára sül.

    Ha ropogósabb kérget szeretnél, az utolsó 5 percre kapcsold grill fokozatra a sütőt.

    6

    Tálalás előtt szórd meg friss, aprított petrezselyemmel. Melegen a legfinomabb, de langyosan is jól szeletelhető.

    Hűtőben 2 napig eltartható – újramelegítve is ízletes marad.