Egy lábasban közepes lángon melegítsd fel a tejet és a tejszínt, amíg gőzölögni kezd, de ne forrald fel.
Fontos, hogy ne forrald fel, mert akkor a fagylalt nem lesz olyan krémes.
Egy másik tálban keverd össze a tojássárgájákat és a cukrot, amíg világos és habos nem lesz.
Ez a lépés fontos a krémesség szempontjából. Használj elektromos habverőt a legjobb eredmény eléréséhez.
Lassan öntsd hozzá a meleg tejes keveréket a tojásos cukorhoz, folyamatos keverés mellett, hogy ne csapódjon ki a tojás.
Ez a legkritikusabb lépés! Ha túl gyorsan öntöd hozzá a tejet, a tojás kicsapódik, és a fagylalt rögös lesz. Öntsd lassan, vékony sugárban, miközben folyamatosan kevered.
Öntsd vissza az egészet a lábasba, és alacsony hőfokon főzd addig, amíg besűrűsödik (kb. 5-7 perc), de ne forrald fel!
A krém akkor jó, ha bevonja a kanál hátulját, és ha ujjaddal végighúzod a kanálon, a vonal nem folyik össze. Használj hőmérőt, ideális a 82-85°C hőmérséklet.
Szűrd át a keveréket egy finom szitán, majd keverd hozzá a rum aromát, a vaníliakivonatot és az ételfestéket, hogy szép rózsaszín árnyalatot kapjon.
A szűrés eltávolítja az esetleges kicsapódott tojásdarabokat, és simábbá teszi a fagylaltot. Az ételfesték mennyiségével óvatosan bánj, hogy ne legyen túl élénk a színe.
Hagyd kihűlni szobahőmérsékleten, majd tedd hűtőbe legalább 4 órára, vagy egy éjszakára, hogy jól lehűljön.
A hűtés elengedhetetlen a megfelelő állag eléréséhez. A legjobb, ha egy éjszakán át hűtöd.
Öntsd a keveréket fagylaltgépbe, és keverd, amíg krémes állagú nem lesz (kb. 20-30 perc). Az utolsó néhány percben keverd bele a kandírozott gyümölcsöket.
A fagylaltgép használati útmutatóját mindig tartsd be. A gyümölcsöket a végén add hozzá, hogy ne törjenek össze teljesen.
Ha nincs fagylaltgéped, öntsd a keveréket egy fagyasztóba helyezhető edénybe, és 30 percenként keverd át egy villával vagy habverővel, hogy ne keletkezzenek jégkristályok. A kandírozott gyümölcsöket akkor keverd bele, amikor a fagylalt már kezd szilárdulni.
A rendszeres keverés kulcsfontosságú a jégkristályok kialakulásának megakadályozásához. Legyél türelmes, és keverd át alaposan minden alkalommal.
Ha a fagylalt megfelelő állagú, tálald frissen, vagy tedd egy légmentesen zárható dobozba és fagyaszd további 2-3 órán át a tökéletes állag eléréséhez.
A légmentesen zárható doboz megakadályozza a fagylalt kiszáradását és a jégkristályok kialakulását a tárolás során.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.