A Puncstorta a klasszikus magyar torták közé tartozik, amelyet gyakran készítenek különleges alkalmakra, mint születésnapok vagy ünnepek. A torta lágyságát és gazdag ízvilágát a puncs és a vaníliás krém adja, ami egyedi édességgé teszi. A puncstorta egy igazi ünnepi fogás, amely minden vendéget lenyűgöz.
A puncstorta elkészítése során a piskótát vágják kisebb darabokra, majd tejszínnel, puncs sziruppal és krémmel rétegezik, hogy egy finom, puha tortát kapjanak. Az étel igazi élmény minden alkalomra, amelyet nehéz megunni, és minden falatnál érezni a gazdag puncs ízét.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Egy tálban keverd habosra a tojásokat a cukorral, majd add hozzá a vaníliás cukrot és az olvasztott vajat.
A tojásokat a cukorral legalább 5-8 percig keverd, hogy a piskóta szép magas legyen. Az olvasztott vaj ne legyen forró, csak langyos.
Szitáld hozzá a lisztet és a sütőport, majd óvatosan keverd össze. Oszd a masszát két részre, és az egyik feléhez adj piros ételszínezéket.
A lisztet szitáld, hogy ne legyen csomós a tészta. A tésztát óvatosan keverd, hogy ne törjön össze a hab. A piros ételszínezéket fokozatosan adagold, amíg el nem éred a kívánt színt.
Öntsd a masszákat két külön sütőformába, és süsd őket 25-30 percig, amíg a piskóták aranybarnára sülnek. Hagyd kihűlni.
A sütőformákat kend ki vajjal és szórd meg liszttel, hogy ne ragadjon le a piskóta. A sütő ajtaját ne nyisd ki a sütés közben, mert akkor összeesik a piskóta. Tűpróbával ellenőrizd, hogy megsült-e a piskóta.
A kihűlt piskótákat morzsold szét, majd keverd össze a baracklekvárral, rummal, vízzel és a puncs aromával, hogy homogén állagú tölteléket kapj.
A piskótákat kézzel morzsold szét, ne géppel, mert akkor túl finom lesz a morzsa. A rum és a puncs aroma mennyiségét ízlés szerint változtathatod. A töltelék ne legyen túl folyós.
Egy tortaformát bélelj ki sütőpapírral, helyezz bele egy réteg piskótát, majd kend rá a tölteléket, végül helyezd rá a másik réteg piskótát.
A tortaformát béleld ki sütőpapírral, hogy könnyen ki tudd venni a tortát. A piskótát egyenletesen oszlasd el a formában. A tölteléket egyenletesen kend el a piskótán.
Készítsd el a mázat: a porcukrot keverd simára a citromlével és egy kevés piros ételszínezékkel. Öntsd a mázat a torta tetejére, és hagyd megdermedni.
A mázat addig keverd, amíg teljesen sima nem lesz. A piros ételszínezéket fokozatosan adagold, amíg el nem éred a kívánt színt. A mázat egyenletesen öntsd a torta tetejére. A tortát hűtőben dermeszd meg.
Tálald a puncstortát hűtött formában, szeletelve.
A puncstortát tálalás előtt legalább 2-3 órát hűtsd. A tortát szeletelés előtt vágd körbe egy éles késsel.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.