Qatayef arab palacsinta tálalva

Qatayef

A Qatayef egy közel-keleti palacsinta, amelyet hagyományosan a ramadán hónap alatt fogyasztanak. Az arab világ számos országában megtalálható, és különféle töltelékekkel készülhet, például dióval, pisztáciával vagy ricottával. Az Qatayef egyik különlegessége, hogy csak az egyik oldalán sütik meg, így tökéletesen lágy marad a töltelék megtartásához. Egy ünnepi vacsora után nincs is jobb, mint egy mézzel meglocsolt, pisztáciával megszórt Qatayef. A tökéletes Qatayef titka a megfelelően kelesztett tészta és az egyenletes sütési technika, amely biztosítja a puha, mégis könnyed állagot.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 55 perc
420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
200 g Liszt
50 g Búzadara
300 ml Víz
100 ml Tej
5 g Száraz élesztő
5 g Sütőpor
20 g Cukor
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, búzadarát, cukrot, élesztőt, sütőport és a sót.

    A búzadarától lesz a tészta kicsit rusztikusabb és ropogósabb.

    2

    Öntsd hozzá a langyos vizet és a tejet, majd keverd simára egy habverővel vagy botmixerrel, hogy csomómentes tésztát kapj.

    A langyos folyadék segít az élesztőnek aktiválódni. A botmixerrel még simább tésztát érhetsz el.

    3

    Fedd le a tálat egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30-40 percig, amíg a tészta buborékossá válik.

    A pihentetés alatt a tészta megkel és könnyebb lesz vele dolgozni. Meleg helyen gyorsabban kel meg.

    4

    Melegíts fel egy tapadásmentes serpenyőt közepes lángon, és ne kenj bele olajat vagy vajat.

    Fontos, hogy a serpenyő tapadásmentes legyen, különben a palacsinták leragadnak.

    5

    Önts egy kis adag tésztát a serpenyőbe, és hagyd magától szétterülni. Ne fordítsd meg! A Qatayef-et csak az egyik oldalán kell sütni, amíg a felszíne buborékossá válik és megszilárdul.

    Akkor jó, ha a tetején apró buborékok jelennek meg és a tészta megszilárdul.

    6

    Amikor az alja aranybarna és a teteje már nem nyers, vedd ki a serpenyőből, és tedd egy tányérra.

    Ha túl gyorsan barnul az alja, vedd lejjebb a lángot.

    7

    Ismételd meg a sütést a maradék tésztával, és ügyelj rá, hogy ne halmozd egymásra a palacsintákat, amíg kihűlnek.

    A palacsintákat terítsd ki egy nagyobb felületre, hogy gyorsabban hűljenek és ne ragadjanak össze.

    8

    Töltsd meg a Qatayef-et dióval, pisztáciával vagy ricottával, majd hajtsd félbe, és nyomd össze a széleit.

    A töltelék lehet édes vagy sós is, ízlés szerint. A széleket alaposan nyomd össze, hogy ne nyíljanak szét sütés közben.

    9

    Tálalás előtt locsold meg mézzel vagy cukorsziruppal, és szórd meg aprított pisztáciával.

    A cukorszirupot készítheted vízből, cukorból és egy kevés citromléből.