Revani joghurttal szaftos, szirupos szeletekben tálalva

Revani joghurttal

A revani gyökerei az Oszmán Birodalom koráig nyúlnak vissza, ahol a különleges, szirupos édességek kiemelt szerepet kaptak a főúri lakomákon. Ez a búzadarából készült desszert hamar népszerűvé vált nemcsak Törökországban, hanem a Balkánon, Görögországban és a Közel-Keleten is. Képzeld el, ahogy a frissen kisült revani illata betölti a konyhát, miközben a hideg szirup lassan beszivárog minden falatba. Technikai tipp: mindig hideg szirupot önts meleg süteményre, hogy egyenletesen szívja fel és ne essen szét. A citromhéj és a joghurt frissességet, míg a búzadara tartást ad az édességnek. Ez az étel tökéletes választás ünnepi vacsorákhoz, családi összejövetelekhez vagy akár hétköznapi desszertnek is. Ha különleges ízélményre vágysz, próbáld ki narancsos sziruppal is!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 55 perc
2100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
200 g Búzadara
100 g Liszt
200 g Cukor
3 db Tojás
150 g Joghurt
100 ml Napraforgóolaj
1 cs. Sütőpor
1 db Citromhéj
250 ml Víz
2 ek. Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezdd a sziruppal: egy lábasban keverd össze a 250 ml vizet 100 g cukorral és 2 evőkanál citromlével. Kevergetve forrald fel, majd vedd le a hőfokot, és főzd még 10 percig alacsony lángon. Ezután tedd félre hűlni.

    A szirup akkor jó, ha kissé sűrűsödik, de nem karamellizálódik – ne forrald túl!

    2

    Egy keverőtálban habosítsd fel a tojásokat 100 g cukorral legalább 5-6 percig, amíg világos és habos állagú nem lesz.

    Minél tovább kevered, annál levegősebb lesz a sütemény – ne siess ezzel a lépéssel!

    3

    Add hozzá a joghurtot és az olajat a tojásos keverékhez, majd reszeld bele egy citrom héját, és alaposan keverd össze.

    Csak a sárga héjat reszeld le – a fehér rész keserű lehet!

    4

    Egy külön tálban keverd össze a búzadarát, a lisztet és a sütőport, majd ezt a száraz keveréket fokozatosan adagold a tojásos részhez. Keverd simára, ügyelve arra, hogy ne maradjon csomós.

    Használj spatulát vagy kézi habverőt, így jobban tudod kontrollálni a keverést.

    5

    Öntsd a tésztát kivajazott, lisztezett tepsibe (kb. 20x30 cm-es méret), majd egyengesd el a tetejét. Ütögesd meg enyhén az asztalhoz, hogy a levegőbuborékok távozzanak.

    Ha nincs megfelelő tepsid, használj hőálló kerámia edényt – de ne legyen túl magas falú.

    6

    Süsd előmelegített sütőben 180°C-on kb. 30-35 percig, míg aranybarnára sül és a beleszúrt fogpiszkáló tisztán jön ki.

    Ne nyitogasd a sütőt az első 25 percben, különben összeeshet a sütemény.

    7

    Amint a sütemény kisült, még forrón, óvatosan szeleteld be, majd öntsd rá egyenletesen a kihűlt szirupot. Hagyd teljesen kihűlni és a szirupot beszívni.

    A meleg sütemény jobban felszívja a hideg szirupot – ez adja meg a revani jellegzetes szaftosságát!