Revani kardamommal, sziruppal ĂĄtitatott grĂ­zes sĂŒtemĂ©ny kockĂĄkra vĂĄgva tĂĄlalva

Revani kardamommal Ă­zesĂ­tve

A Revani az OszmĂĄn Birodalom korĂĄbĂłl szĂĄrmazĂł tradicionĂĄlis keleti sĂŒtemĂ©ny, amelyet ma is elƑszeretettel kĂ©szĂ­tenek TörökorszĂĄgban, GörögorszĂĄgban Ă©s a Közel-Kelet szĂĄmos orszĂĄgĂĄban. A joghurt Ă©s bĂșzadara pĂĄrosĂ­tĂĄsa kĂŒlönösen szaftossĂĄ Ă©s tartĂłssĂĄ teszi, mĂ­g az Ă©des citromos szirup Ă©s a kardamom egzotikus Ă­zvilĂĄgot ad neki. Amint a szirup ĂĄtitatja a mĂ©g langyos sĂŒtemĂ©nyt, az egĂ©sz konyhĂĄt betölti a citrom Ă©s kardamom meleg, illatos aromĂĄja. KĂ©pzeld el, ahogy vendĂ©geid az elsƑ falat utĂĄn elcsendesednek – ez az Ă©dessĂ©g valĂłban elvarĂĄzsol. A sikeres revani titka a megfelelƑ szirup Ă©s tĂ©szta arĂĄny, valamint a kardamom Ăłvatos hasznĂĄlata – csak annyit adj hozzĂĄ, hogy elegĂĄnsan jelen legyen, de ne uralja az Ă­zeket. IdeĂĄlis vendĂ©gvĂĄrĂłnak, ĂŒnnepi desszertnek vagy akĂĄr dĂ©lutĂĄni tea mellĂ© is.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 55 perc
2250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 8
⭕ 200 g BĂșzadara
⭕ 100 g Liszt
⭕ 250 g Joghurt
⭕ 150 g Cukor
⭕ 3 db Tojás
⭕ 1 ek. SĂŒtƑpor
⭕ 0.5 tk. Ɛrölt kardamom
⭕ 1 tk. CitromhĂ©j (reszelt)
⭕ 300 ml Víz
⭕ 200 g Cukor a sziruphoz
⭕ 1 ek. CitromlĂ©

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tĂĄlban verd habosra a tojĂĄsokat a cukorral, amĂ­g vilĂĄgos Ă©s levegƑs ĂĄllagĂș nem lesz. Ez adja a sĂŒtemĂ©ny könnyedsĂ©gĂ©t.

    HasznĂĄlj elektromos habverƑt legalĂĄbb 4-5 percig, Ă­gy a tĂ©szta magasabbra emelkedik majd.

    2

    Add hozzĂĄ a joghurtot, majd keverd bele a bĂșzadarĂĄt, lisztet, sĂŒtƑport, Ƒrölt kardamomot Ă©s reszelt citromhĂ©jat. Dolgozd össze sima tĂ©sztĂĄvĂĄ.

    Ne keverd tĂșl sokĂĄig, csak addig, amĂ­g egynemƱ – kĂŒlönben a sĂŒtemĂ©ny tömör lesz.

    3

    Öntsd a masszĂĄt sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt vagy kivajazott, kb. 20x30 cm-es tepsibe, Ă©s egyengesd el. Pihentesd 10 percig, hogy a dara kicsit megszĂ­vja magĂĄt.

    Ha szeretnéd, a tetejére szórhatsz néhåny szeletelt mandulåt díszítésnek (ha nem allergén).

    4

    SĂŒsd 180°C-ra elƑmelegĂ­tett sĂŒtƑben 35 percig, amĂ­g a teteje aranybarna lesz Ă©s a beleszĂșrt tƱ tisztĂĄn jön ki.

    A sĂŒtƑ vĂ©gĂ©n ne nyisd ki az ajtĂłt hirtelen – hagyd kicsit hƱlni rĂ©snyire nyitott ajtĂłnĂĄl.

    5

    Közben kĂ©szĂ­tsd el a szirupot: forrald össze a vizet a cukorral, majd 10 perc utĂĄn add hozzĂĄ a citromlevet. FƑzd mĂ©g 2 percig, majd hƱtsd le.

    A forrĂł sĂŒtemĂ©nyre hideg szirupot önts, Ă­gy jobban magĂĄba szĂ­vja Ă©s szaftosabb lesz.

    6

    Amikor a sĂŒtemĂ©ny megsĂŒlt, mĂ©g melegen szeleteld fel, Ă©s kanalazd rĂĄ a kihƱlt szirupot egyenletesen. Hagyd pihenni legalĂĄbb 1 ĂłrĂĄt tĂĄlalĂĄs elƑtt.

    Ne fedd le azonnal, kĂŒlönben megpuhul a teteje – hagyd szabadon kihƱlni.