Krémes risengrød mazsolával és fahéjjal megszórva tálalva

Risengrød mazsolával

A risengrød, vagyis tejberizs, az északi országok egyik legnépszerűbb, tradicionális édessége. A mazsolás változat különösen a családok körében népszerű, hiszen természetes édességet ad hozzá, amit a gyerekek is szívesen fogyasztanak. Ez a recept a klasszikus dán tejkása továbbgondolt verziója, melyben a krémes rizs, a vaj, a fahéj és a puha, lédús mazsola harmonikus egységet alkot. Tökéletes választás reggelire, vacsorára vagy akár desszertként is. A régi időkben a skandináv országokban gyakran szolgálták fel a karácsonyi időszakban, és úgy tartották, hogy ha marad belőle másnapra, szerencsét hoz az új évben. Technikai tipp: a mazsolát ne főzd túl sokáig, mert könnyen szétfőhet – akkor jó, ha még egyben marad, de már puha. Ez a változat különösen hideg napokon jó választás, hiszen melegít és laktat egyszerre.

Előkészület 5 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 50 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
180 g Kerek szemű rizs
500 ml Víz
1 l Teljes tej
1 tk.
20 g Vaj
80 g Mazsola
0.5 tk. Fahéj
1 ek. Cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Forrald fel a vizet egy nagy lábasban, majd add hozzá a rizst. Főzd közepes lángon 5 percig, hogy elkezdjen puhulni.

    A rizs tapadását elkerülheted, ha gyakran megkevered főzés közben.

    2

    Öntsd hozzá a tejet, keverd el, és forrald fel ismét. Ezután csökkentsd a hőt, és főzd alacsony lángon 35-40 percig, amíg a rizs puha és a keverék krémes lesz.

    Vastag aljú edény segít megelőzni, hogy leégjen az alja.

    3

    Amikor a rizs már majdnem kész, add hozzá a mazsolát, és főzd még pár percig, hogy megpuhuljon és felszívja az ízeket.

    A mazsolát előtte beáztathatod langyos vízbe, így még szaftosabb lesz.

    4

    A főzés végén add hozzá a sót, a vajat, a cukrot és fahéjat. Keverd alaposan össze, és főzd további 2 percig.

    A fahéjat érdemes a végén hozzáadni, hogy az íze ne legyen kesernyés.

    5

    Tálald melegen tálkákba adagolva, a tetejére még szórhatsz kevés mazsolát és fahéjat díszítésként.

    A friss mazsola és fahéj a tetején nemcsak ízben, de látványban is feldobja a fogást.