Krémes risengrød mézzel megcsorgatva tálalva

Risengrød mézzel édesítve

A risengrød, vagyis tejberizs, évszázadok óta a dán konyha egyik legkedveltebb és legmeghittebb étele. A mézzel édesített változat egy újabb, természetesebb irányzatot képvisel, amely egyesíti a klasszikus recept selymességét a méz jellegzetes, virágos ízével. A méz nemcsak édesítőszerként szolgál, hanem illatával és aromájával is különleges hangulatot ad az ételnek. Technikai tipp: válassz világos, folyékony virágmézet a legjobb eredmény érdekében. Tökéletes választás reggelire, vacsorára vagy desszertként is, amikor valami melengető, egyszerű, de mégis különleges ételre vágyunk. A dán családokban a risengrød a meghitt téli esték egyik kedvence, különösen a hideg időszakokban. A mézes változat egy modern, egészségtudatos csavar ebben az időtlen klasszikusban.

Előkészület 5 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 50 perc
1680 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
180 g Kerek szemű rizs
500 ml Víz
1 l Teljes tej
1 tk.
20 g Vaj
80 g Méz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Forrald fel a vizet egy nagy lábasban, majd add hozzá a rizst. Főzd közepes lángon 5 percig, hogy megkezdődjön a puhulása.

    A rizst ne hagyd magára, mert könnyen leragadhat – kevergesd rendszeresen.

    2

    Öntsd hozzá a tejet, keverd el alaposan, és forrald fel újra. Ezután vedd vissza a lángot, és főzd alacsony hőfokon 35-40 percig, gyakran kevergetve, amíg a rizs megpuhul és a kása sűrű lesz.

    Használj vastag aljú lábast, hogy megakadályozd az odaégést.

    3

    Amikor a rizs megpuhult, add hozzá a sót és a vajat, majd keverd össze alaposan.

    A vaj krémesebbé és gazdagabbá teszi az állagot – fontos lépés az élményhez.

    4

    Vedd le a tűzről, és keverd bele a mézet. Így megőrzöd a méz természetes aromáját és tápanyagait.

    Mindig a főzés végén add hozzá a mézet, hogy ne veszítse el értékes hatóanyagait a hő hatására.

    5

    Tálald melegen, igény szerint még egy kis mézet csorgathatsz a tetejére díszítésként.

    A csorgatott méz látványos és még finomabbá teszi a fogást – különösen friss, folyékony mézzel mutat jól.