Krémes dán risengrød olvadt vajjal a tetején tálalva

Risengrød vajjal tálalva

A risengrød Dániában nem csupán egy egyszerű tejberizs, hanem a téli szezon és az ünnepi időszak egyik szimbóluma. Már a középkorban is előszeretettel fogyasztották a parasztcsaládok, és a mai napig a karácsonyi vacsorák szerves része. A vajjal tálalt változat különösen népszerű a gyerekek körében – a forró rizspuding tetején lassan olvadó vaj látványa és íze egyszerre nosztalgikus és megnyugtató. Technikai tipp: ha a tejberizs főzése közben túl sűrűvé válna, egy kevés meleg tej hozzáadásával könnyedén visszaállítható a kívánt állag. Ez az étel tökéletes választás egy hideg napra – tápláló, melegítő és szívből jövő egyszerűség jellemzi. Felnőttek gyakran kevés sóval vagy akár egy kanál fahéjas cukorral egészítik ki, de vajjal önmagában is rendkívül finom.

Előkészület 5 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 50 perc
1550 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
180 g Kerek szemű rizs
500 ml Víz
1 l Teljes tej
1 tk.
40 g Vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy lábasban forrald fel a vizet, majd add hozzá a rizst. Főzd közepes lángon 5 percig, ez elősegíti a rizs megpuhulását a tej hozzáadása előtt.

    Használj kerek szemű rizst, mert ez biztosítja a krémes, lágy állagot.

    2

    Add hozzá a tejet, keverd el, és forrald fel újra. Ezután vedd lejjebb a hőfokot, és főzd kis lángon 35-40 percig, gyakran kevergetve, míg a rizs teljesen megpuhul, és a keverék sűrű, kásaszerű nem lesz.

    Használj vastag aljú edényt, hogy ne kapjon oda a tejberizs főzés közben.

    3

    A főzés végén add hozzá a sót, és keverd bele a vaj felét, hogy még krémesebb állagot kapj.

    A vaj hozzáadása gazdagabb ízt és simább textúrát biztosít.

    4

    Tálald a meleg tejberizst tálakba adagolva, a tetejére helyezve 1-1 kis darab vajat, ami lassan elolvad a forró kásán.

    A vajat középre helyezve szép látványt nyújt és kellemesen eloszlik a tetején.