Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a kakaóport, a cukrot, a sót és a sütőport.
A kakaóport szitáld át, hogy ne legyenek benne csomók.
Egy másik edényben verd fel a tojásokat, add hozzá a tejet, a vaníliakivonatot és az olvasztott vajat.
A vaj ne legyen forró, csak olvasztott és hűvös.
Lassan keverd a nedves hozzávalókat a száraz keverékhez, majd óvatosan forgasd bele az apróra tört étcsokoládét.
Ne keverd túl a tésztát, csak addig, amíg a száraz és nedves hozzávalók össze nem állnak. A túlkeverés kemény fánkokat eredményez.
Forrósítsd fel az olajat egy mély serpenyőben vagy lábasban 170-180°C-ra.
Az olaj hőmérsékletét süteményhőmérővel ellenőrizheted. Ha az olaj túl forró, a fánk kívül megég, belül pedig nyers marad. Ha az olaj nem elég forró, a fánk megszívja magát olajjal.
Kanállal adagolj kis fánkgolyókat az olajba, és süsd őket aranybarnára 3-4 perc alatt, néha megforgatva.
Használj két kanalat a fánkgolyók formázásához. A kanálokat mártsd olajba, hogy a tészta ne ragadjon rájuk.
Szedd ki a fánkokat papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
Ne hagyd a fánkokat túl sokáig a papírtörlőn, mert átázhatnak.
Olvaszd meg a maradék étcsokoládét, és mártsd bele a fánkok tetejét.
A csokoládét gőz fölött vagy mikrohullámú sütőben olvaszd meg, rövid időközönként kevergetve, hogy ne égjen meg.
Szórd meg azonnal a ropogós gabonapehellyel, hogy az csokoládéba tapadjon, és hagyd megszilárdulni.
A gabonapelyhet enyhén törd össze, mielőtt a csokoládéba szórod.
Szitálj porcukrot a fánkok tetejére, majd tálald frissen, hogy a ropogós textúra és a lágy csokoládé tökéletes harmóniát alkosson.
A porcukrot közvetlenül a tálalás előtt szórd a fánkokra, mert különben beszívódik.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.