Langyos tejbe morzsold az élesztőt, keverj hozzá egy teáskanál cukrot és kevés lisztet. Letakarva pihentesd meleg helyen kb. 10 percig, míg felfut. TIPP: Ha nem habzik fel, valószínűleg túl hideg volt a tej vagy régi az élesztő.
A liszt segít az élesztőnek táplálkozni és gyorsabban felfutni. Használj a receptben szereplő lisztből.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, maradék cukrot, sót, vaníliás cukrot és fahéjat. Ez a fűszeres alap adja meg a tészta karakterét.
A fűszereket alaposan keverd el a liszttel, hogy egyenletesen oszlanak el a tésztában.
Add hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojást és az olvasztott vajat. Gyúrd sima, rugalmas tésztává. TIPP: Ha ragad a tészta, ne adj hozzá túl sok lisztet – inkább enyhén olajos kézzel gyúrd tovább.
Az olvasztott vaj ne legyen forró, csak éppen olvadjon meg. A túl meleg vaj megváltoztathatja a tészta állagát.
Takard le a tésztát, és keleszd meleg helyen 45-60 percig, míg duplájára nő. Közben pirítsd meg a mogyorót egy száraz serpenyőben, hogy intenzívebb legyen az íze.
A mogyorót folyamatosan kevergetve pirítsd, hogy ne égjen meg. Akkor jó, ha illatos és a héja kezd leválni.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsd téglalap alakúra. Szórd meg a pirított, durvára vágott mogyoróval egyenletesen.
A mogyorót ne törd túl apróra, hogy érezhetőek legyenek a darabok a stollenben.
Formázd meg a stollent: hajtsd hosszában félbe úgy, hogy egyik oldala kissé fedje a másikat. Finoman nyomkodd le.
A hajtásnál ne nyomd túl erősen a tésztát, hogy a belseje puha maradjon.
Tedd sütőpapíros tepsibe, takard le, és pihentesd 15 percet. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra (alsó-felső sütés).
A pihentetés alatt a tészta még egy kicsit kel, ami lazább szerkezetet eredményez.
Süsd 35-40 percig, amíg aranybarna színt kap. Ha túl gyorsan sül a teteje, takard le sütőpapírral.
Ha a stollen túl gyorsan barnul, de a belseje még nem sült át, takard le alufóliával vagy sütőpapírral, és csökkentsd a sütő hőmérsékletét 160°C-ra.
Hagyd langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral. TIPP: Ha még melegen olvasztott vajjal megkened, a porcukor jobban megtapad rajta.
A vajat vékony rétegben kend rá, hogy a porcukor egyenletesen tapadjon meg.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.