Frissen sült Roston Sült Zöldséges Calzone

Roston sült zöldséges calzone

A calzone egy klasszikus olasz töltött pizza, amely a dél-olasz konyha egyik kedvence. A roston sült zöldségekkel töltött változat egy könnyedebb, mégis ízletes alternatíva a húsos változatok helyett. Ez a recept tökéletes választás vegetáriánusok számára, vagy azoknak, akik egészségesebb pizzát szeretnének fogyasztani.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 50 perc
680 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Meleg víz
10 g
30 ml Olívaolaj
200 g Mozzarella sajt
150 g Paradicsomszósz
100 g Padlizsán
100 g Cukkini
100 g Piros kaliforniai paprika
2 tk. Oregánó
2 gerezd Fokhagyma
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd elkeverjük. Ez segít a tészta egyenletes állagának elérésében.

    A liszt átszitálása biztosítja, hogy ne legyenek benne csomók, és a tészta könnyebb legyen.

    2

    Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd hozzáadjuk a liszthez. Beleöntjük az olívaolajat is, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát.

    A víz ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt. A langyos víz ideális a felfutáshoz.

    3

    A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha ragad, kevés lisztet adhatunk hozzá, de ne túl sokat, mert kiszáríthatja a tésztát.

    A tésztát legalább 10 percig gyúrjuk, hogy a glutén megfelelően kifejlődjön.

    4

    Egy enyhén olajozott tálban lefedve kelesztjük kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tésztát meleg, huzatmentes helyen kelesszük.

    5

    A padlizsánt, a cukkinit és a paprikát vékony szeletekre vágjuk, majd egy serpenyőben kevés olívaolajon közepes lángon, roston megsütjük, amíg kissé megpirulnak.

    A zöldségeket ne süssük túl puhára, mert a calzone töltelékében még puhulni fognak.

    6

    A fokhagymát finomra aprítjuk, és hozzáadjuk a paradicsomszószhoz az oregánóval együtt. Jól elkeverjük.

    A paradicsomszósz helyett használhatunk pizzaszószt is.

    7

    A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kör alakúra nyújtjuk.

    A tésztát ne nyújtsuk túl vékonyra, hogy ne szakadjon el a tölteléktől.

    8

    A paradicsomos szószt vékonyan megkenjük a tészták felén, ügyelve arra, hogy a szélek szabadon maradjanak.

    A széleket hagyjuk szabadon, hogy könnyebben össze tudjuk nyomni a calzonét.

    9

    A paradicsomos alapra rátesszük a reszelt mozzarellát, majd egyenletesen elosztjuk rajta a roston sült zöldségeket.

    A tölteléket ne tegyük túl sokat, mert akkor a calzone szétnyílhat sütés közben. Használhatunk más sajtot is, pl. provolone-t vagy scamorzát.

    10

    A tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk, majd egy villa segítségével jól összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét.

    A széleket alaposan nyomkodjuk össze, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben.

    11

    A calzonékat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd felvert tojással lekenjük, hogy szép aranybarna színt kapjanak.

    A tojás helyett tejjel vagy olívaolajjal is lekenhetjük a tetejét.

    12

    Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

    A sütési idő sütőfüggő, figyeljük, hogy a tészta aranybarna legyen.

    13

    A kész calzonékat pár percig pihentetjük, majd melegen tálaljuk.

    Tálaláskor kínálhatunk hozzá mártogatóst, pl. fokhagymás tejfölt vagy paradicsomszószt.