A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd elkeverjük. Ez segít a tészta egyenletes állagának elérésében.
A liszt átszitálása biztosítja, hogy ne legyenek benne csomók, és a tészta könnyebb legyen.
Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd hozzáadjuk a liszthez. Beleöntjük az olívaolajat is, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát.
A víz ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt. A langyos víz ideális a felfutáshoz.
A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha ragad, kevés lisztet adhatunk hozzá, de ne túl sokat, mert kiszáríthatja a tésztát.
A tésztát legalább 10 percig gyúrjuk, hogy a glutén megfelelően kifejlődjön.
Egy enyhén olajozott tálban lefedve kelesztjük kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tésztát meleg, huzatmentes helyen kelesszük.
A padlizsánt, a cukkinit és a paprikát vékony szeletekre vágjuk, majd egy serpenyőben kevés olívaolajon közepes lángon, roston megsütjük, amíg kissé megpirulnak.
A zöldségeket ne süssük túl puhára, mert a calzone töltelékében még puhulni fognak.
A fokhagymát finomra aprítjuk, és hozzáadjuk a paradicsomszószhoz az oregánóval együtt. Jól elkeverjük.
A paradicsomszósz helyett használhatunk pizzaszószt is.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kör alakúra nyújtjuk.
A tésztát ne nyújtsuk túl vékonyra, hogy ne szakadjon el a tölteléktől.
A paradicsomos szószt vékonyan megkenjük a tészták felén, ügyelve arra, hogy a szélek szabadon maradjanak.
A széleket hagyjuk szabadon, hogy könnyebben össze tudjuk nyomni a calzonét.
A paradicsomos alapra rátesszük a reszelt mozzarellát, majd egyenletesen elosztjuk rajta a roston sült zöldségeket.
A tölteléket ne tegyük túl sokat, mert akkor a calzone szétnyílhat sütés közben. Használhatunk más sajtot is, pl. provolone-t vagy scamorzát.
A tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk, majd egy villa segítségével jól összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
A széleket alaposan nyomkodjuk össze, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben.
A calzonékat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd felvert tojással lekenjük, hogy szép aranybarna színt kapjanak.
A tojás helyett tejjel vagy olívaolajjal is lekenhetjük a tetejét.
Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő sütőfüggő, figyeljük, hogy a tészta aranybarna legyen.
A kész calzonékat pár percig pihentetjük, majd melegen tálaljuk.
Tálaláskor kínálhatunk hozzá mártogatóst, pl. fokhagymás tejfölt vagy paradicsomszószt.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.