Rozmaringos kecskesajtos pogácsa tálalva

Rozmaringos kecskesajtos pogácsa

A rozmaringos kecskesajtos pogácsa egy különleges változata a hagyományos magyar pogácsának, amelyben a rozmaring fűszeres aromája és a kecskesajt karakteres íze tökéletes egyensúlyt teremt. Magyarországon a pogácsa az egyik legnépszerűbb sós sütemény, amelyet vendégváróként vagy családi összejöveteleken fogyasztanak. Ez az új verzió egy izgalmas csavart ad a hagyományos recepthez, amely tökéletesen illik egy csésze tea vagy egy pohár bor mellé. Ha még különlegesebb ízvilágot szeretnél, próbáld ki füstölt sajttal vagy frissen aprított dióval gazdagítva!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 55 perc
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
1 tk.
1 ek. Friss rozmaring
200 g Vaj
150 g Tejföl
25 g Élesztő
1 tk. Cukor
100 ml Langyos tej
1 db Tojás
100 g Kecskesajt
1 db Tetejére tojás
1 tk. Tetejére friss rozmaring

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    Fontos, hogy a tej langyos legyen, ne forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A felfutott élesztő habos lesz.

    2

    Aprítsd fel a friss rozmaringot finomra, hogy az íze jobban eloszoljon a tésztában.

    A rozmaringot éles késsel vagy aprítóval aprítsd fel, hogy ne sérüljenek a levelek és ne veszítsék el az aromájukat.

    3

    Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót és a rozmaringot, majd morzsold bele a hideg vajat.

    A hideg vajat könnyebb elmorzsolni a liszttel, és így a tészta is omlósabb lesz.

    4

    Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.

    A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától és rugalmas nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet.

    5

    Keverd a tésztába a kecskesajtot, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.

    A kecskesajtot óvatosan keverd a tésztába, hogy ne törjön össze teljesen. A kelesztéshez használhatsz meleg vizet tartalmazó tálat a tészta alatt.

    6

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.

    A hajtogatás során a tészta levegősebb lesz, és a pogácsák is szebben fognak rétegződni. Hajtogasd legalább 3-4 alkalommal.

    7

    Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tésztához.

    8

    A tetejüket kend meg felvert tojással, majd szórd meg friss rozmaringgal. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.

    A tojással való megkenés szép színt ad a pogácsáknak. Figyeld a sütési időt, mert sütőtől függően változhat.

    9

    Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.

    A rácson hagyva a pogácsák alja nem ázik el.