A vízben oldjuk fel az élesztőt és a barna cukrot, majd hagyjuk állni 5-10 percig, amíg a keverék habos lesz.
A víz ne legyen túl forró, hogy ne ölje meg az élesztőt, langyosnak kell lennie.
Egy nagy tálban keverjük össze a finomlisztet és a rozs lisztet, majd adjuk hozzá az élesztős keveréket, az olívaolajat és a sót. Gyúrjuk össze a tésztát, amíg sima, rugalmas állagú lesz.
Ha a tészta túl ragadós, adjunk hozzá egy kis lisztet, ha túl száraz, adjunk hozzá egy kevés vizet.
A tésztát hagyjuk kelni egy meleg helyen, letakarva 1-2 órán át, amíg a duplájára nő.
A tészta gyorsabban kel, ha meleg helyen tartjuk. Ha a konyhában hűvös van, tehetjük a tálat egy meleg víz fölé.
Miután a tészta megkelt, formázzunk belőle egy nagyobb kenyérformát, majd helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
A tésztát formáljuk lazán, hogy a kenyér belseje szellős és puha legyen.
Szórjuk meg a tészta tetejét tökmaggal, és hagyjuk pihenni még 15-20 percig, hogy egy kicsit megkeljen.
A tökmag nemcsak ízesíti a kenyeret, hanem a sütés során ropogós textúrát ad neki.
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra, majd süssük a kenyeret 30-40 percig, amíg a teteje aranybarna lesz és az alja üreges hangot ad, ha megkopogtatjuk.
A kenyér belső hőmérsékletét is ellenőrizhetjük, hogy biztosak legyünk benne, hogy jól átsült.
Miután elkészült, hagyjuk hűlni a kenyér sütőrácson, mielőtt felszeleteljük.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.