Ruisleipä kenyér tökmaggal tálalva, frissen sült

Ruisleipä tökmaggal

A ruisleipä egy tradicionális finn kenyér, amely a finn konyha alapvető része. Az étkezések során gyakran kenik meg vajjal, vagy különböző sajttal és felvágottal tálalják. A kenyér gazdag rozsos ízű, és a tökmaggal a tetején különleges ropogós textúrát kap. Az ősi finn recept a mai napig nagyon népszerű, és minden családban megtalálható, ha egy igazán finom házi kenyeret szeretnénk készíteni. A ruisleipä valódi finn élmény, amelyet mindenki szeretni fog, aki egy különleges kenyérre vágyik.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
200 g Részben finomliszt
300 g Rye liszt
300 ml Víz
10 g Aktív száraz élesztő
50 g Tökmag
1 tk.
1 ek. Barna cukor
1 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A vízben oldjuk fel az élesztőt és a barna cukrot, majd hagyjuk állni 5-10 percig, amíg a keverék habos lesz.

    A víz ne legyen túl forró, hogy ne ölje meg az élesztőt, langyosnak kell lennie.

    2

    Egy nagy tálban keverjük össze a finomlisztet és a rozs lisztet, majd adjuk hozzá az élesztős keveréket, az olívaolajat és a sót. Gyúrjuk össze a tésztát, amíg sima, rugalmas állagú lesz.

    Ha a tészta túl ragadós, adjunk hozzá egy kis lisztet, ha túl száraz, adjunk hozzá egy kevés vizet.

    3

    A tésztát hagyjuk kelni egy meleg helyen, letakarva 1-2 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tészta gyorsabban kel, ha meleg helyen tartjuk. Ha a konyhában hűvös van, tehetjük a tálat egy meleg víz fölé.

    4

    Miután a tészta megkelt, formázzunk belőle egy nagyobb kenyérformát, majd helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

    A tésztát formáljuk lazán, hogy a kenyér belseje szellős és puha legyen.

    5

    Szórjuk meg a tészta tetejét tökmaggal, és hagyjuk pihenni még 15-20 percig, hogy egy kicsit megkeljen.

    A tökmag nemcsak ízesíti a kenyeret, hanem a sütés során ropogós textúrát ad neki.

    6

    Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra, majd süssük a kenyeret 30-40 percig, amíg a teteje aranybarna lesz és az alja üreges hangot ad, ha megkopogtatjuk.

    A kenyér belső hőmérsékletét is ellenőrizhetjük, hogy biztosak legyünk benne, hogy jól átsült.

    7

    Miután elkészült, hagyjuk hűlni a kenyér sütőrácson, mielőtt felszeleteljük.