RumlikƑrös gnocchi tĂĄlalva

RumlikƑrös gnocchi

A rumlikƑrös gnocchi egy fƱszeres Ă©s elegĂĄns desszert, amely a hagyomĂĄnyos olasz gnocchi Ă©s a likƑrös Ă©dessĂ©gek tökĂ©letes kombinĂĄciĂłja. A fahĂ©jas-rumos mĂĄrtĂĄs selymesen bevonja a pirĂ­tott gnocchikat, mĂ­g a csokolĂĄdĂ©reszelĂ©k tovĂĄbb fokozza az Ă©dessĂ©g gazdagsĂĄgĂĄt. Ez a recept ideĂĄlis egy ĂŒnnepi alkalomra vagy egy kĂŒlönleges desszertkĂ©nt egy felnƑtteknek szĂłlĂł vacsora utĂĄn.

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 40 perc
740 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 g Burgonya
⭕ 150 g Liszt
⭕ 1 db Tojás
⭕ 100 ml RumlikƑr
⭕ 50 g Barnacukor
⭕ 100 ml Tejszín
⭕ 1 tk. Vanília kivonat
⭕ 1 tk. FahĂ©j
⭕ 50 g CsokolĂĄdĂ©reszelĂ©k
⭕ 30 g Vaj
⭕ 30 g Porcukor
⭕ 1 csipet Só

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    FƑzd meg a burgonyĂĄt hĂ©jĂĄban sĂłs vĂ­zben kb. 20 perc alatt, amĂ­g teljesen meg nem puhul.

    A burgonya fƑzĂ©si ideje fĂŒgg a mĂ©retĂ©tƑl. SzĂșrj bele egy villĂĄt, hogy ellenƑrizd, megpuhult-e.

    2

    Håmozd meg a burgonyåt, majd még melegen törd åt egy krumplinyomón vagy villåval egy tålban.

    A meleg burgonyåt könnyebb åttörni, és kevésbé lesz ragacsos a gnocchi.

    3

    Hagyd a tört burgonyĂĄt kissĂ© kihƱlni, majd add hozzĂĄ a tojĂĄst, a sĂłt Ă©s a lisztet. GyĂșrd össze egy lĂĄgy, de nem ragacsos tĂ©sztĂĄvĂĄ.

    Ne dolgozd tĂșl a tĂ©sztĂĄt, mert a gnocchi kemĂ©ny lesz. Csak addig gyĂșrd, amĂ­g összeĂĄll.

    4

    Oszd a tésztåt több részre, és sodord ki hengerekké. Egy éles késsel vågd kb. 2 cm-es darabokra.

    Lisztezd be a munkafelĂŒletet, hogy a tĂ©szta ne ragadjon le.

    5

    Forralj fel egy nagy lĂĄbos vizet, majd adj hozzĂĄ sĂłt. FƑzd a gnocchikat kis adagokban, amĂ­g fel nem jönnek a vĂ­z felszĂ­nĂ©re (kb. 2 perc), majd szƱrd le Ƒket.

    Ne tegyĂ©l tĂșl sok gnocchit egyszerre a vĂ­zbe, mert lehƱtik a vizet, Ă©s összeragadhatnak.

    6

    Egy serpenyƑben olvaszd meg a vajat, majd pirĂ­tsd meg benne a kifƑtt gnocchikat, hogy kissĂ© aranybarnĂĄra piruljanak.

    A vajat ne hevĂ­tsd tĂșl, mert megĂ©ghet. Közepes lĂĄngon pirĂ­tsd a gnocchit.

    7

    Egy kis lĂĄbosban keverd össze a rumlikƑrt, a barnacukrot, a vanĂ­liĂĄt Ă©s a fahĂ©jat, majd közepes lĂĄngon kezdd el melegĂ­teni.

    Ha nincs rumlikƑr, hasznĂĄlhatsz rumot Ă©s egy kevĂ©s vanĂ­lia kivonatot.

    8

    Amikor a cukor teljesen feloldĂłdott, öntsd hozzĂĄ a tejszĂ­nt, Ă©s alacsony hƑmĂ©rsĂ©kleten folyamatosan kevergetve sƱrĂ­tsd be a mĂĄrtĂĄst.

    A tejszínt lassan öntsd a mårtåshoz, folyamatos keverés mellett, hogy ne csapódjon ki.

    9

    Öntsd a rumlikƑrös mĂĄrtĂĄst a pirĂ­tott gnocchikra, majd Ăłvatosan forgasd össze, hogy minden darabot bevonjon.

    Óvatosan forgasd össze a gnocchit a mĂĄrtĂĄssal, hogy ne törjenek össze.

    10

    Szórd meg porcukorral és csokolådéreszelékkel, hogy extra édes és gazdag ízvilågot adj neki.

    A porcukrot szitåld åt, hogy ne legyenek benne csomók, és egyenletesen oszlasd el.

    11

    Tålald azonnal, melegen, egy kevés extra fahéjjal és csokolådéreszelékkel díszítve!

    Azonnal tålald, mert a gnocchi hamar elveszíti a frissességét.