Rumos-mazsolás Stollen tálalva

Rumos-mazsolás Stollen

A rumos-mazsolás Stollen egy tradicionális német karácsonyi sütemény, amely a rumos mazsola édes és gazdag ízét ötvözi a fahéjjal. A stollen a karácsonyi asztal egyik elengedhetetlen desszertje, amelyet generációk óta készítenek. A sütemény története Drezdából származik, és a ma is ismert változata már az 1800-as évek végén elterjedt. A rumos-mazsolás változata egy különleges twistet ad a hagyományos receptnek, így igazi ínycsiklandó élményt nyújt az ünnepi asztalon.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 2 óra 20 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Liszt
20 g Élesztő
250 ml Tej
100 g Cukor
1 csipet
1 tk. Fahéj
150 g Mazsola
50 ml Rum
200 g Megsült vaj
100 g Mandula
50 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe, adjunk hozzá egy csipet cukrot, és hagyjuk felfutni 10 percig.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A kézmeleg a legideálisabb. Ha az élesztő nem fut fel 10 perc alatt, valószínűleg lejárt a szavatossága, vagy a tej túl meleg volt. Próbálj ki egy másik élesztőt.

    2

    A lisztet, cukrot, sót, fahéjat egy nagy tálban keverjük össze.

    A lisztet érdemes átszitálni, hogy könnyebb legyen a tészta.

    3

    Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a megolvasztott vajat és a rumot. Keverjük össze, és gyúrjuk addig, amíg a tészta sima és rugalmas lesz.

    A vajat ne legyen túl forró, mert az is megölheti az élesztőt. A tésztát alaposan gyúrjuk, hogy a hozzávalók jól összekeveredjenek.

    4

    A tésztát fedjük le, és hagyjuk kelni meleg helyen 1-1,5 órán keresztül, amíg megduplázódik a térfogata.

    A keléshez ideális hely a sütő, alacsony hőfokon (kb. 50°C) vagy egy meleg radiátor közelében. A tálat fedd le konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki a tészta teteje.

    5

    A mazsolát és mandulát keverjük bele a megkelt tésztába, majd formáljuk meg a stollent. A tésztát hosszú, ovális formára alakítjuk, és a két végét kissé behajtjuk.

    A mazsolát előtte áztassuk rumba, hogy még ízletesebb legyen.

    6

    A stollent tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyjuk pihenni 30 percig.

    A pihentetés segít, hogy a stollen szép formájú maradjon sütés közben.

    7

    Előmelegített 180°C-os sütőben süssük 40-45 percig, amíg aranybarna nem lesz. Az utolsó 10 percben érdemes egy alufóliával letakarni, hogy ne égjen meg.

    Ha a stollen túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    8

    A kész stollent hagyjuk kihűlni, majd porcukorral szórjuk meg a tetejét.

    A porcukrot csak a teljesen kihűlt stollenre szórjuk, különben megolvad.