Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe, adjunk hozzá egy csipet cukrot, és hagyjuk felfutni 10 percig.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A kézmeleg a legideálisabb. Ha az élesztő nem fut fel 10 perc alatt, valószínűleg lejárt a szavatossága, vagy a tej túl meleg volt. Próbálj ki egy másik élesztőt.
A lisztet, cukrot, sót, fahéjat egy nagy tálban keverjük össze.
A lisztet érdemes átszitálni, hogy könnyebb legyen a tészta.
Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a megolvasztott vajat és a rumot. Keverjük össze, és gyúrjuk addig, amíg a tészta sima és rugalmas lesz.
A vajat ne legyen túl forró, mert az is megölheti az élesztőt. A tésztát alaposan gyúrjuk, hogy a hozzávalók jól összekeveredjenek.
A tésztát fedjük le, és hagyjuk kelni meleg helyen 1-1,5 órán keresztül, amíg megduplázódik a térfogata.
A keléshez ideális hely a sütő, alacsony hőfokon (kb. 50°C) vagy egy meleg radiátor közelében. A tálat fedd le konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki a tészta teteje.
A mazsolát és mandulát keverjük bele a megkelt tésztába, majd formáljuk meg a stollent. A tésztát hosszú, ovális formára alakítjuk, és a két végét kissé behajtjuk.
A mazsolát előtte áztassuk rumba, hogy még ízletesebb legyen.
A stollent tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyjuk pihenni 30 percig.
A pihentetés segít, hogy a stollen szép formájú maradjon sütés közben.
Előmelegített 180°C-os sütőben süssük 40-45 percig, amíg aranybarna nem lesz. Az utolsó 10 percben érdemes egy alufóliával letakarni, hogy ne égjen meg.
Ha a stollen túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
A kész stollent hagyjuk kihűlni, majd porcukorral szórjuk meg a tetejét.
A porcukrot csak a teljesen kihűlt stollenre szórjuk, különben megolvad.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.