Saganaki flambírozva, aranybarna kéreggel, egy szelet citrommal tálalva

Saganaki flambírozott változatban

A saganaki flambírozott változata a görög vendéglátás egyik legismertebb és leglátványosabb előétele. Eredetileg Chicagóból terjedt el, ahol a Metaxa-s flambírozást a vendégek szórakoztatására találták ki, majd visszakerült Görögországba is, mint különleges vendégváró fogás. Technikai tipp: A flambírozáshoz mindig alacsony alkoholtartalmú, de jól éghető szeszt használjunk, mint a Metaxa vagy brandy. Amint a lángok elhalnak, a sajt továbbra is forró, kívül ropogós, belül selymesen olvadt marad. Ez a fogás nemcsak finom, de látványos is – tökéletes választás ünnepi alkalmakra vagy baráti összejövetelekre, ahol a látvány éppoly fontos, mint az íz.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 20 perc
860 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
200 g Kefalotyri vagy graviera sajt
50 g Liszt
100 ml Olívaolaj
30 ml Metaxa vagy brandy
1 ek. Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A sajtot vágd 1–1,5 cm vastagságú szeletekre. A szeletek legyenek egyenletesek, hogy a sütés során ne essenek szét és szépen piruljanak.

    A sajt szeletelése előtt hűtsd be – így könnyebb dolgozni vele, és kevésbé esik szét.

    2

    Forgasd meg a sajtszeleteket lisztben, mindkét oldalon. Rázd le róla a felesleges lisztet. A lisztes kéreg védi a sajtot és segít ropogós kéreg kialakításában.

    Használj finom szemcséjű lisztet, így egyenletesebb kéreg képződik rajta.

    3

    Hevíts fel olívaolajat egy serpenyőben közepes lángon. Süsd a sajtot oldalanként kb. 2–3 percig, amíg aranybarnára pirul.

    Ne mozgasd sütés közben – ha az alja már aranybarna, könnyen elválik a serpenyőtől.

    4

    Amint a sajt kisült, öntsd le a tetejét Metaxa-val vagy brandyvel. Egy hosszú gyufával vagy öngyújtóval gyújtsd meg a szeszt. Hagyd, hogy a láng magától kialudjon, majd frissen facsart citromlével locsold meg.

    A flambírozás előtt vedd le a serpenyőt a tűzről, és győződj meg róla, hogy a szellőzés megfelelő – biztonság mindig első!